AVRUPADAN Youtube Video
Spahn: Scholz, gastronomiyi yarı yolda bıraktı
CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Jens Spahn, gastronomide KDV'nin yüzde 19'a çıkarılmasına tepki gösterdi. DIW ise karardan memnun.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 2021 federal seçim kampanyasında gastronomide yiyeceklere uygulanan Katma Değer Vergisi'nin (KDV) her zaman yüzde 7 olarak kalacağı sözünü vermişti. Ancak, bu sözüne sadık kalmadığı gerekçesiyle eleştirilen Scholz'a CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Jens Spahn ve Turizm Politikası Sözcüsü Anja Karliczek tarafından sert tepki geldi.
Spahn, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, Başbakan Scholz'un gastronomide KDV artışı sözünü yerine getirmediğini ve sektörü mağdur bıraktığını ifade etti. Anja Karliczek ise hükûmetin bu kararının turizmi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, binlerce iş yerinin sıkıntıya düşebileceği ve on binlerce kişinin işini kaybedebileceği uyarısında bulundu.
DEHOGA: 1 milyondan fazla insan işsiz kalabilir
Restoran işletmecileri de KDV artışından memnun değil. Yüksek fiyatlar nedeniyle müşteri kaybı yaşanacağından endişe eden sektör, aynı zamanda yüksek sosyal yardımların etkisiyle nitelikli işçi bulmanın zorlaştığını belirtiyor. Alman Otel ve Restoran Birliği (DEHOGA) ise gelecekte birçok vatandaşın restoranlara gitmeye maliyetinin yetmeyeceğinden endişe duyuyor ve bunun bir iflas dalgasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. DEHOGA, bu durumun 1 milyondan fazla kişinin işini kaybetmesine neden olabileceğini tahmin ediyor.
DIW karardan memnun, iflas dalgası beklemiyor
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, gastronomi sektöründeki Katma Değer Vergisi'nin (KDV) tekrar yüzde 19'a yükseltilmesi kararını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Fratzscher, Spiegel'e yaptığı açıklamada, KDV artışının müşterilere yüzde 10'luk bir fiyat artışı olarak yansıyacağını ifade etti.
Gastronomi sektörünün son iki yılda fiyatları enflasyonun üzerinde artırdığını belirten Fratzscher, vergi ayrıcalığının artık kaldırılması gerektiğini savundu. Korona krizinden ağır darbe alan sektöre önce vergi indirimi ile yardım edildiğini ancak KDV indiriminin uzatılmasına gerek olmadığını ifade etti. Fratzscher, özellikle çocuk güvenliği ve yoksullukla mücadele için yeterli kaynak olmadığını belirterek vergi indiriminin sosyal açıdan dengeli bir rahatlama sağlamadığını, öncelikle yüksek gelirlilere fayda sağlayan bir vergi indirimi olduğunu dile getirdi.
Fratzscher, sektör temsilcilerinin iflas dalgası beklentisinin gerçekleşmeyeceğini belirtti.
Geri Dön 21 Kasım 2023 Salı Önceki Yazılar