AVRUPADAN Youtube Video
Şirket iflaslarında rekor kırıldı
Almanya'da yılın ilk 6 ayında 11 bin şirket iflas etti. Bu miktar, son 10 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Almanya'da kurumsal iflasların sayısı, 2024'ün ilk 6 ayında zayıf ekonomi nedeniyle yıllık bazda neredeyse yüzde 30 arttı. Creditreform'un araştırmasına göre, yaklaşık 11 bin şirket iflas etti ve bu, son 10 yılın en yüksek seviyesi. Creditreform Ekonomik Araştırmalar Başkanı Patrik-Ludwig Hantzsch, "Şirketler 2024'ün ilk yarısında 2023'teki durgunluk, devam eden krizler ve zayıf ekonomik kalkınma ile mücadele ediyor. Birçok şirket artık ayakta kalamıyor" dedi. Creditreform, iflasların yıl boyunca artacağını öngörüyor.
Şirketler borç batağında, on binlerce insan işsiz kaldı
Birçok şirketin borç sorunu var ve kötü ekonomik durum nedeniyle ödeme yükümlülüklerini karşılamakta zorlanıyor. Bu nedenle, yılın ilk yarısında daha fazla orta ve büyük ölçekli şirket iflas başvurusunda bulundu. En bilinen iflaslar arasında Galeria Karstadt Kaufhof ve FTI-Touristik bulunuyor.
Creditreform, Ocak ve Haziran ayları arasında yaklaşık 133 bin çalışanın iflastan etkilendiğini tahmin ediyor. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 125 bindi. Ancak Hantzsch, iflas yasasının odak noktasının şirketlerin ve işlerin yeniden yapılandırılması ve sürdürülmesi olduğunu belirtti.
Tüketiciler arasındaki iflasların sayısı da yılın ilk yarısında arttı. Creditreform, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 artışla 35 bin 400 dava kaydetti.
IWH: Şubat ayında iflas rekoru kırıldı
Leibniz Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IWH) ise şubat ayında 1.193 şirketin iflas ettiğini ve bunun 2016 yılından bu yana en yüksek rakam olduğunu bildirdi. IWH, önümüzdeki aylarda da iflasların yüksek seviyelerde devam edeceğini öngörüyor. Şubat ayında iflaslar, ocak ayına göre yüzde 11 ve bir önceki yılın şubat ayına göre yüzde 43 arttı.
Alman şirketler Çin karşısında rekabet edemiyor
Alman Solarnative GmbH, dünyanın en küçük invertörünü geliştirerek güneş enerjisine geçişte öncü bir rol üstlenmişti. Ancak, şirket iflas başvurusunda bulundu ve 130 çalışanı bu durumdan etkilenecek. Solarnative GmbH, 2024 yılında akıllı enerji sistemini de hayata geçirmişti, ancak yeterli yatırımcı ilgisini çekemedi. Şirket, Avrupa'daki diğer birçok firma gibi Çin'den gelen "dumping fiyatlardan" şikâyetçiydi.
Hessen eyaletinde Kassel, Kriftel ve Hofheim'da faaliyet gösteren Solarnative'nin iflas sürecinde çalışanlarının nasıl etkileneceği henüz netleşmedi.
Çinli tedarikçilerin sübvansiyonlu ucuz ürünleri, Alman güneş enerjisi şirketlerini zor durumda bırakıyor. Çin modülleri kalite açısından Avrupa markalarından geri kalmazken, fiyat rekabeti Alman şirketleri zor durumda bırakıyor.
İsviçreli Meyer Burger Almanya'dan çekilirken, Solarwatt Dresden'de modül üretimini durdurdu. AB Komisyonu, Çin'den gelen ürünlere karşı cezai tarifeler uygulanıp uygulanmayacağını araştırıyor.
Geri Dön 26 Haziran 2024 Çarşamba Önceki Yazılar