AVRUPADAN Youtube Video
Scholz’un son umudu kararsız seçmenler
Almanya’da seçimlere günler kala Olaf Scholz, kararsız seçmenlerin belirleyici olacağını savundu. Seçimi kaybetmesi hâlinde siyaseti tamamen bırakacağını açıkladı.
Almanya’da seçimlere kısa bir süre kala yapılan kamuoyu yoklamaları, Şansölye Olaf Scholz’un kazanma şansının düşük olduğunu gösteriyor. Ancak Scholz, kararsız seçmenlerin belirleyici olabileceğine inanıyor. Seçimi kaybetmesi durumunda siyaseti tamamen bırakacağını belirten Scholz, başbakanlığın son mesleği olacağını ve “sıradan bir vatandaş” olarak yaşamına devam edeceğini ifade etti.
SPD en güçlü parti olacağını savunuyor
Uzun süredir anketlerde geride görünen Scholz, buna rağmen Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) seçimlerden en güçlü parti olarak çıkacağına ve başbakanlık görevini sürdüreceğine inanıyor. Mevcut anketlere göre, ana muhalefet CDU/CSU’nun yüzde 30, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 20, SPD’nin ise yüzde 16 oy alması bekleniyor. Scholz, seçime günler kala seçmenlerin yaklaşık yüzde 40’ının hâlâ karar vermediğini vurgulayarak, onları ikna edebileceğini düşünüyor.
Allensbach Kamuoyu Yoklama Enstitüsü’nün son anketine göre de seçmenlerin yüzde 38’i hâlâ kararsız. Araştırma, seçim sonuçlarının bu seçmenler tarafından belirlenebileceğini ortaya koydu.
Koalisyon senaryoları tartışılıyor
Bazı siyasi gözlemciler, Scholz’un seçim sonrası Sol Parti, Birlik Sahra Wagenknecht (BSW) ve Yeşiller ile iş birliği yaparak “kırmızı-kırmızı-yeşil” koalisyonunu kurabileceğini öne sürüyor. Ancak anketler, Sol Parti ve BSW’nin yüzde 5 barajını aşmasının zor olduğunu gösteriyor. Bu durumda dört partili bir koalisyonun mecliste çoğunluğu sağlayamayacağı belirtiliyor.
Siyasetten tamamen çekilmeye hazırlanıyor
Olaf Scholz, sosyal medyada katıldığı bir canlı yayında, 23 Şubat’taki seçimlerde başbakanlığı kaybetmesi hâlinde ne yapacağı sorusuna yanıt verdi. “Son mesleğim başbakanlık olacak” diyen Scholz, seçimi kaybetmesi durumunda aktif siyaseti tamamen bırakacağını ve sıradan bir vatandaş olarak hayatına devam edeceğini söyledi.
Almanya’da başbakanlar siyaseti nasıl bırakıyor?
Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 1949’da kuruluşundan bu yana, SPD’li Gerhard Schröder dışında tüm başbakanlar görevlerinden ayrıldıktan sonra herhangi bir meslek icra etmedi. Schröder, Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 1 ve 2 doğalgaz projelerinde yönetici olarak görev alarak bu geleneği bozdu. Daha sonra Rusya’nın en büyük enerji şirketi Gasprom’un denetleme kuruluna katıldı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası bu görevden ayrıldı.
Angela Merkel ise 2005-2021 yılları arasında başbakanlık yaptıktan sonra aktif siyasetten tamamen çekildi. Yıllardır kendisine danışmanlık yapan Beate Baumann ile birlikte “Özgürlük - Anılar 1954-2021” başlıklı bir kitap yazdı. Merkel, kamuoyunda siyasi gelişmelere dair açıklamalar yapmaktan kaçınsa da, kısa bir süre önce CDU lideri Friedrich Merz’in Federal Meclis’te AfD ile dolaylı iş birliği yapmasını açıkça eleştirerek dikkatleri yeniden üzerine çekti.
Geri Dön 17 Şubat 2025 Pazartesi Önceki Yazılar