AVRUPADAN Youtube Video
Scholz’dan Linder’in kemer sıkmasına destek
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 2025 yılı bütçesinde tasarruf konusunda Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’e tam destek verdiğini açıkladı.
SPD’li Scholz, FDP'li Lindner’in bütçede tasarruf programına tam destek verdiğini belirtti. Scholz, haftalık Stern dergisine verdiği demeçte, Lindner'in kendisini daha önce bilgilendirdiğini ve kararı birlikte aldıklarını söyledi. Şansölye, önlerinde zor bir süreç olduğunu ifade ederek "Sıra, gerçekler ile arzular arasında orta yolu bulmaya geldi" diye konuştu.
Lindner taze borç freninde ısrarlı
Başta Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) ile Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenya Schulze (SPD) olmak üzere bazı bakanlıklar 2025 bütçelerinde artış talep ediyor. Ancak Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, taze borç freninde ısrarlı. Lindner, 2025 yılı bütçesinde toplam 25 milyar avro tasarruf planladıklarını açıkladı ve tüm bakanlıklara bütçe planlarını yaparken bunu göz önünde bulundurmalarını istedi.
"400 milyar avro yatırım desteği gerekiyor"
Bazı bakanlıkların yanı sıra Alman ekonomistler de ‘taze borç freni’ nedeniyle yeni yatırımcılara desteğin azaltılmasına tepki gösterdi. Uzmanlar, Almanya’nın refah düzeyini koruması ve ekonomik durgunluğun giderilmesi için önümüzdeki yıllarda 400 milyar avro yatırım desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Taze borç freni nedir?
Taze borç freni, hükûmetin yeni borçlanma yapmasını sınırlayan bir mali kural. Bu kural, devletin sadece elde ettiği gelir kadar harcama yapabileceğini belirliyor ve anayasada da yer alıyor. Borç freni, 2014'ten itibaren uygulanmaya başlandı ve 2019'a kadar sorunsuz işledi. Ancak koronavirüs pandemisi ve Ukrayna savaşı gibi kriz durumlarında, bu kural belirli limitler dahilinde askıya alınabiliyor.
Borç freninin askıya alınması, hükûmetin mali disiplini koruma çabalarına rağmen, kriz durumlarında ekonomik istikrarı sağlamak için başvurulan bir yöntem. Ancak bu durum, koalisyon ortakları arasında anlaşmazlıklara yol açıyor ve hükûmetin bütçe politikalarını zorlaştırıyor.
Emeklilik anlaşmazlığı sürüyor
FDP ile hükûmetin büyük ortağı SPD arasında emeklilik yaşının artırılması konusunda görüş ayrılığı sürüyor. Şansölye Scholz, "Sosyal dayanışma alanında taviz yok" diyerek 45 yıl emeklilik sigortası primi ödeyen çalışanların 63 yaşında erken emekli olmalarında ısrarlı olduklarını yineledi. Ayrıca, 67 olan emeklilik yaşının yükseltilmesine kesinlikle karşı olduklarını vurguladı. FDP ise erken emekliliğin nitelikli eleman kaybına yol açtığını ve emekli aylığı ödemeleri yüzünden devletin yükünün arttığını belirterek buna karşı çıkıyor.
Geri Dön 16 Mayıs 2024 Perşembe Önceki Yazılar