Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
01 Aralık 2023 Cuma

Scholz ve partisi istikrarlı düşüşünü sürdürüyor

Almanya'da son haftalarda yaşanan krizlerin ardından, halkın Başbakan Olaf Scholz ve partisine olan güveni azaldı.

RTL/ntv için Forsa tarafından yapılan 'Trendbarometer' anketine göre, Scholz'un partisi SPD, oy oranında düşüş yaşayarak Yeşiller'in arkasında kalarak dördüncü en güçlü parti oldu. Anket sonuçlarına göre, bu hafta seçim olsa SPD'nin oy oranı yüzde 14'e düşerken, Yeşiller Partisi yüzde 15'e yükseldi ve FDP yüzde 5 oy alacak. Aşırı sağcı AfD ise yüzde 21'lik oy oranını korudu.

Ankette ayrıca, sağ ve aşırı sağın oylarının önceki federal seçimlere kıyasla iki katına çıktığı belirtildi. Eğer bu pazar seçim olsa, CDU/CSU yüzde 30, AfD yüzde 21, SPD yüzde 14, Yeşiller yüzde 15, FDP yüzde 5 ve Sol Parti yüzde 4 oy alacak. Özgür Seçmenin oy oranı yüzde 3'ün altına düşerken, diğer partilerin toplam oy oranı yüzde 11'e yükseldi.

Başbakan Scholz, şansölye adayları arasında popülaritesini kaybederek 3 puan düşüş yaşadı. CDU lideri Friedrich Merz yüzde 22'lik oy oranıyla ilk sırada yer alırken, Yeşiller Partisi'nden Ekonomi Bakanı Robert Habeck yüzde 19 ile ikinci sırada bulunuyor.

Almanların çoğu bütçe kesintisinden yana

Forsa araştırma şirketinin RTL/ntv adına yaptığı bir ankete göre, Almanların yarısından fazlası (yüzde 53), ülkenin şu anki bütçe krizinin kendileri veya aile bütçeleri üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağından endişe ediyor. Federal Anayasa Mahkemesi'nin 2021 ek bütçesiyle ilgili kararı, federal hükümetin önümüzdeki dört yıl içinde 60 milyar avro bütçe açığına sahip olacağını gösteriyor. Bu durum, hükümetin krizden nasıl çıkılacağı konusunda tartışmalara yol açtı. Almanların üçte birinden fazlası (yüzde 35), CDU/CSU liderliğindeki bir hükûmetin, mevcut trafik ışığı koalisyonundan daha etkili bir şekilde bütçe kriziyle başa çıkacağına inanıyor. Ancak, yüzde 59'u Birliğin de krizleri daha iyi yönetemeyeceğine inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 11'i, 2021 bütçesindeki 60 milyar avroluk Anayasaya aykırı yeniden tahsisin başlıca sorumlusu olarak Federal Maliye Bakanı ve FDP lideri Christian Lindner'i görürken; yüzde 9'u Başbakan Olaf Scholz'u, yüzde 7'si Yeşiller Partili Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck'i sorumlu tutuyor. Almanların yüzde 65'i ise, 2021 bütçesiyle ilgili Anayasaya aykırılık konusunda tüm koalisyon ortaklarının eşit derecede sorumlu olduğunu düşünüyor.

Ankette, bütçe açığının nasıl kapatılacağı sorulduğunda; Almanların neredeyse yarısı (yüzde 46) bütçe kesintilerinden veya planlanmış projelerden vazgeçilmesini destekliyor. Yaklaşık üçte biri (yüzde 34) federal hükûmetin bütçe açığını kapatmak için ek borç alması gerektiğine inanıyor. Yüzde 8 ise bütçe açığının kapatılması için vergi artışlarını destekliyor.

Diğer taraftan, ankete katılanların yüzde 19'u bütçe kesintilerinin muhtemelen sosyal yardımlardan yapılması gerektiğini, yüzde 12'si ekonomiye yönelik sübvansiyonlardan tasarruf edileceğini, yüzde 4'ü ise altyapı yatırımlarında kesinti yapılacağını düşünüyor.

Geri Dön 01 Aralık 2023 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN