Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya tüm sınırları kontrol edecek: Schengen askıya alınıyor - 7 Mayıs 2024 Oktan Erdikmen
Türkiye'de normal olan, Almanya'da lüks - Yeni Gelenler: Turgut Tülü
Avrupa'da 52 bin mülteci çocuk kayıp - Haftanın Yorumu 30. Bölüm Oktan Erdikmen
27 Nisan 2024 Cumartesi

Savunma harcamalarında rekor kırıldı

Savaş sesleriyle geçen bir yılın ardından, Almanya ve dünyada askeri harcama rekoru kırıldı.

Stokholm merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılında küresel askeri harcamaların rekor bir seviyeye ulaştığını açıkladı. SIPRI'nin Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian, bu artışın 'yeni, korkunç bir rekor' olduğunu belirtti ve küresel barış ile güvenlik alanındaki bozulmaya doğrudan bir yanıt olarak değerlendirdi. Tian, devletlerin artan jeopolitik ve güvenlik ortamındaki değişkenliklere askeri güçle yanıt verme eğiliminde olduğunu ifade etti.

Almanya gözünü 4'üncü sıraya dikti

Almanya özelinde, geçen yıl orduya yaklaşık 63 milyar avro yatırım yapıldı. Ancak, iki yıl önce onaylanan 100 milyar avroluk özel fonun şu ana kadar sadece küçük bir kısmı savunma için kullanıldı. Almanya'nın 2023'te dünya genelinde yedinci sırada yer aldığı, NATO'nun yüzde 2 hedefine ulaşması durumunda ise gelecekte dördüncü sıraya yükselebileceği belirtildi.

Yıllık küresel askeri harcama 2,44 trilyon dolar

SIPRI'nin 2023 yılı küresel askeri harcamalar raporuna göre, küresel askeri harcamalar yıllık yüzde 6,8 artışla 2 trilyon 443 milyar dolara ulaştı. Bu, kişi başına düşen askeri harcamanın 306 dolarla 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En çok askeri harcama yapan beş ülke sırasıyla ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Suudi Arabistan oldu. Bu beş ülkenin harcamaları, dünya askeri harcamalarının yüzde 61'ini oluşturdu.

Sadece ABD 916 milyar dolar harcadı

ABD'nin harcamaları 2023'te önceki yıla göre yüzde 2,3 artarak 916 milyar dolara yükseldi. Çin'in harcamaları son on yılda yüzde 60 artarken, Hindistan'ın harcamaları aynı dönemde yüzde 44 artış gösterdi. Rusya ve Suudi Arabistan da küresel olarak en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer aldı. İsrail'in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 44 artarak 27,5 milyar dolara, İran'ınki ise yüzde 0,6 artışla 10,3 milyar dolara yükseldi.

Geri Dön 27 Nisan 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN