AVRUPADAN Youtube Video
Nitelikli iş gücü Almanya’dan kaçıyor
Almanya'da yükselen aşırı sağ, iş dünyasını da vurdu. Teknoloji ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde çalışan firmalar, yabancı yetenekleri çekmede zorlanıyor.
Almanya'da yükselen yabancı düşmanlığı, özellikle teknoloji ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların uluslararası yetenekleri çekme ve elde tutma çabalarını olumsuz etkiliyor. Dresden merkezli SolarWatt firmasının yöneticisi Detlef Neuhaus, yabancı çalışanların ülkede kendilerini güvende ve rahat hissetmedikleri için Almanya'yı terk etme kararı aldıklarını belirtiyor. Bu durum, ülkedeki sosyal atmosferin kötüleşmesinin doğrudan bir sonucu olarak görülüyor.
Benzer şekilde, Chemnitz’de faaliyet gösteren CAC Engineering kimya şirketinin genel müdürü Jörg Engelmann, son bir yıl içerisinde yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık sebebiyle 40 yabancı çalışanlarından beşinin işten ayrıldığını açıklıyor. Engelmann ve diğer işverenler, bu konuda ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını fakat koruma sağlamalarının sınırlı olduğunu ifade ediyor.
Chemnitz'deki bir diğer yazılım şirketi FDTech'in genel müdürü Karsten Schulze ise, yabancı düşmanlığının sadece Doğu Almanya veya Chemnitz ile sınırlı olmadığını, Almanya'nın her yerinde ve hatta Avrupa genelinde bir sorun olduğunu vurguluyor. Community4You şirketinin yöneticisi Lavinio Cerquetti de benzer görüşleri paylaşarak, bazı yabancı çalışanların Almanya'nın diğer bölgelerine taşınmayı tercih ettiklerini belirtiyor.
Federal İçişleri Bakanlığı'nın verileri, 2013'ten 2022'ye kadar yabancı düşmanlığı kaynaklı suçların üç kat artışla 10 bin vakaya ulaştığını gösteriyor. Ülke genelinde artan bu eğilim; nitelikli iş gücü açığının 2035 yılında 7 milyona ulaşması beklenirken, Alman şirketlerinin uluslararası yetenekleri çekme ve elde tutma kapasitelerini ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu durum, Almanya'nın küresel rekabetçiliği ve ekonomik istikrarı için önemli zorluklar yaratıyor.
Geri Dön 29 Mart 2024 Cuma Önceki Yazılar