Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
30 Mart 2024 Cumartesi

Milyarlarca maske çöpe gitti: Maliyeti 1 milyar avroyu geçebilir

Sayıştay raporuyla ortaya çıkan, eski Sağlık Bakanı Jens Spahn döneminde yapılan maske alım ve sonrasındaki imha süreçlerinin yarattığı maliyet dudak uçuklattı.

Milyarlarca maske çöpe gitti: Maliyeti 1 milyar avroyu geçebilir

Almanya'da Sayıştay, eski Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın liderliğindeki Federal Sağlık Bakanlığının, korona salgını sırasında yürüttüğü maske alım politikaları ve sonrasında yaşanan maskelerin imha süreçlerine yönelik maliyetleri eleştiren bir rapor yayımladı. Der Spiegel'in haberine göre; bu rapor, Federal Meclis Bütçe Komisyonu'na sunuldu ve içerik olarak bakanlığın pandeminin başlangıcında gerçekleştirdiği aşırı miktarda koruyucu maske satın alımının, sonuç olarak yüksek stok seviyelerine ve bunun takibi ile ilgili önemli maliyetlere yol açtığına dikkat çekti. Eleştirinin odak noktasında, bu maske alımlarının sağlık politikası açısından bir değer taşımadığı ve pandemiyle mücadelede sağlanan faydanın minimal düzeyde kaldığı vurgulandı.

Sayıştay'a göre; toplamda 5,7 milyar adet koruyucu maske tedarik edilmişken, bunlardan yalnızca 2 milyarı dağıtıldı. Geriye kalan maskelerin 1,2 milyarı imha edildi, 1,7 milyarı daha imha edilmek üzere planlandı. Ayrıca hâlâ kullanılabilir durumda olan ve net bir 'kullanım ve dağıtım konsepti' bulunmayan yaklaşık 800 milyon maske mevcut. Bu aşırı stokların yönetimi ve depolanması, 2023 sonuna kadar 460 milyon avroya mâl oldu, 2024 içinde de 534 milyon avroluk bir harcama öngörüldü. Bunun dışında, tedarikçilerle açılan davaların yasal masrafları da 113 milyon avroya ulaştı. Yani Sayıştayın öngörüleri gerçekleşirse, toplam maliyet 1 milyar avroyu aşacak.

Raporda ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın 5 Mayıs 2020'de tüm maske alımlarının durdurulması talimatını vermesinin ardından bile, Jens Spahn'ın kişisel talimatları üzerine yapılan alımların devam ettiği ve belgelerin tarih manipülasyonuna uğradığı iddia edildi. Bu durum, Federal Denetim Bürosu'na teslim edilen belgelerin güvenilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Rapor, Almanya'daki muhalefet partileri tarafından, hükûmetin devamlılık eksikliğinin bir kanıtı olarak görülüyor. Sol Parti Bütçe Uzmanı Gesine Lötzsch, Jens Spahn'ın çok miktarda para harcayarak pandemi sorununu çözmeye çalıştığını, ancak mevcut hükûmetin de hatayı sürdürdüğünü dile getirdi. Lötzsch, "Ne CDU ne de SPD şu ana kadar korona kriziyle mücadeleye katkıda bulundu. Spahn, çok parayla sorunu ortadan kaldırmak istedi. Trafik ışığı da tüm krizlerin çok parayla çözülebileceğine inanıyor. Bu pahalı bir hata" diye konuştu.

Geri Dön 30 Mart 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN