Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
13 Eylül 2023 Çarşamba

Konut projelerinde rekor iptal

Almanya'da, artan kredi ve malzeme maliyetlerinin yol açtığı konut inşaatı krizi hız kazanıyor. Projelerin iptal oranları rekor seviyelere ulaştı. Buna rağmen yeni vergiler de kapıda.

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), inşaat sektöründeki projelerin ağustos ayı itibarıyla iptal edilme oranının yüzde 20,7 olduğunu bildirdi. Bu oran, temmuz ayında yüzde 18,9 seviyesindeydi.

Ifo'nun açıklamasında, hızla yükselen inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde artan faiz oranlarının, 2022'nin başında hala karlı olan birçok projenin şu anda ekonomik olarak uygulanabilir olmadığını gösterdiği belirtildi.

Ankete göre, bazı şirketlerin sipariş defterleri hala doluyken, yüzde 44,2'lik bir kesim şimdiden sipariş eksikliği yaşadıklarını bildirdi. Bir yıl önce bu oran yüzde 13,8 seviyesindeydi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, "Konut inşaatındaki iptaller yeni bir zirveye doğru tırmanıyor. Anketin başladığı 1991 yılından bu yana karşılaştırılabilir bir durum gözlemlemedik. Piyasadaki belirsizlik çok büyük." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, enerji tasarrufu gerekliliklerinin daha katı hale gelmesi nedeniyle finansmanın da inşaat sektörünün hesaplarını zorladığına dikkat çeken Wohlrabe, "Bazı şirketler şimdiden zor durumda." dedi. Şu anda, konut inşaat şirketlerinin yüzde 11,9'unun finansman sıkıntısı yaşadığını söyledi ve bu rakamın son 30 yılın en yüksek değeri olduğunu vurguladı.

Buna rağmen, Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW), Alman federal hükûmetinden kriz nedeniyle karşı önlemler almasını talep ediyor. BFW Başkanı Dirk Salewski, "İptallerdeki tarihi yükseklik ve muazzam sipariş eksikliği, çöküş uyarılarımızın şimdi gerçekleştiğini kanıtlıyor. Bu ekonomik ateş eğrisi yükselmeye devam edecek. Yakında harekete geçilmezse, hasta konutlar ölmüş olacak." şeklinde değerlendirmede bulundu.

BFW, inşaat şirketleri için arsa maliyetlerinin düşürülmesi, finansman koşullarının gevşetilmesi ve onay süreçlerinin daha az bürokrasiye ihtiyaç duyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyonla mücadele etmek amacıyla artan faiz oranları uyguluyor, bu da inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyor.

Bu yıl için Alman ekonomisinde Ifo yüzde 0,4, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) ise yüzde 0,5 oranında daralma bekliyor. Ancak inşaat sektöründeki bu kriz, ekonomik toparlanmanın zorlaşmasına neden olabilir.

Krize rağmen yeni vergiler kapıda

İnşaat sektöründeki bu krize rağmen, Kuzey Ren-Vestfalya’da CDU/Yeşiller Eyalet hükûmeti, birçok binanın inşaatında kullanın betonun ana bileşenleri olan kum ve çakıla ek vergi getirmeyi planlıyor. Rheinische Post’un haberine göre, hükûmetin bu vergiyi koymadaki amacı, inşaatta betondan tasarruf edilmesini ve daha fazla geri dönüştürülmüş malzemenin kullanılmasını teşvik etmek. Haberde, bu verginin yüzde 10 ila 30'una kadar çıkabileceği, 200 ton betonlu bir ev için bunun sadece birkaç 100 avroya tekabül edeceği aktarıldı.

Alman İnşaat Derneği (ZDB) Başkanı Felix Pakleppa, Bild'e verdiği demeçte, “İnşaat sektörü, kum vergisi olarak bilinen hammadde vergisini reddediyor. Şirketlere ek vergi yüklemek yanlış. Korona ve savaş nedeniyle artan faizler, artan inşaat maliyetleri zaten sektörün sırtına ağır bir yük bindiriyor.” dedi.

Geri Dön 13 Eylül 2023 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN