AVRUPADAN Youtube Video
Koalisyonda nükleer çatlağı sürüyor: Kriz toplantısı sonuçsuz kaldı
Almanya’da koalisyon hükûmetindeki partilerin içindeki nükleer enerjiye ilişkin fikir ayrılıkları sürüyor.

Nükleer enerji kriziyle ilgili Başbakan Olaf Scholz, FDP’li Christian Lindner ile Yeşiller Partili Robert Habeck’i pazar günü başbakanlık ofisine davet etti. Yapılan ‘kriz toplantısından’ bir sonuç çıkmadı ve anlaşmaya varılamadı.
Yeşiller Partisi lideri Katharina Dröge, ülkeden kalan üç nükleer santralden ikisinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak tutulmasını, üçüncü santral olan, Emsland’ın 1 Ocak’tan itibaren tamamen kapatılmasını talep ettiklerini söyledi. Dröge şöyle devam etti:
Nükleer santrallerden yalnızca bu kış, olası bir enerji kıtlığında faydalanılabilir. Gelecek yıllarda yenilenebilir enerji ve sıvılaştırılmış doğal gaz terminalleri sayesinde arzı güvence altına alacağımızı düşünüyorum. Koalisyonda bu konuda zaten anlaşmıştık, nükleer için yasa taslağı mecliste, ancak FDP’den destek alamıyoruz.
FDP hazırlık yapıyor
FDP ise enerji krizi ve artan maliyetler nedeniyle nükleer santrallerin çalışma sürelerinin 2024 yılına kadar uzatılmasını talep ediyor. Ayrıca liberaller, kapatılmış olan santrallerin de yeniden faaliyete geçmesini gündeme getirmeye hazırlanıyor.
Maliye Bakanı Lindner sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Söz konusu olan, ülkemize verilen zararı önlemek, yüksek enerji fiyatlarını düşürmek ve elektrik kesintilerinin önüne geçmekse kırmızı çizgim olamaz. Partizanlık yapmıyorum” diye konuştu.
SPD çekimser
Sosyal Demokratlar ise henüz çekimser, konuyla ilgili net bir görüş bildirilmedi. SPD parlamento sekreteri Katja Mast, "Siyasi tartışmalardan çok enerji arzının nasıl güvence altına alınacağına ve fiyatların nasıl düşürüleceğine odaklanmalıyız” dedi.
Resmi rakamlara göre, 2022'nin ilk çeyreğinde Almanya'daki elektriğin yüzde 6'sını nükleer, yüzde 13’ünü ise doğalgaz yakıtıyla çalışan santraller üretti.
Almanya İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger ise BILD'de verdiği demeçte, "Bu kışı atlatmak için elektrik üretebilen ve gaz kullanmayan her şeyi şebekeye bağlamamız gerekiyor. Buna, çalıştırılabilir durumdaki kömürle çalışan bütün elektrik santralleri ve nükleer santraller de dahil” dedi.
Neden acilen nükleer konusunda karar verilmeli?
Birincisi, nükleer santrallerin işletmecileri, reaktörlerinde işlerin devam edip etmeyeceğini, edecekse nasıl devam edeceğini bilmek için bastırıyor. Örneğin, Bavyera enerji santrali Isar 2'de, yıl sonundan sonra da çalışmaya devam edebilmesi için bir bakım çalışmasına başlaması gerekiyor. İkincisi, Atom Enerjisi Yasası'nın değiştirilmesi gerekiyor. Nükleerden çıkış süresinin uzatılması için yasada bir değişiklik yapılması gerekiyor, -ki bunun için Federal Meclis tarafından bu hafta durumun netleşmesi onaylanması gerekiyor. Koalisyon arasında en geç çarşamba günü bir anlaşmaya varılması gerekiyor.
Peki olmazsa? O zaman FDP'nin eli boş kalacak ve kışın elektrik kesintileri olursa 3 parti de siyasi sorumluluk üstlenecek ve Almanya sadece bir enerji krizi değil, aynı zamanda ciddi bir hükûmet krizi içinde olacak.
Geri Dön 18 Ekim 2022 Salı Önceki Yazılar