AVRUPADAN Youtube Video
Koalisyon dağılmanın eşliğinde
Almanya’da koalisyon hükûmetinde ekonomi politikalarındaki anlaşmazlıklar kriz yaratırken, FDP’nin ayrılma ihtimali ve seçim öncesi partilerin destek kaybı gündemde.
Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki ekonomi ve sanayi politikalarına dair anlaşmazlıklar, seçimlere bir yıl kala hükûmeti krize sürükledi. Başbakan Olaf Scholz, bu kriz ortamını çözmek ve hükûmetin işleyişini sürdürmek amacıyla Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile üçlü zirve yaptı, ancak toplantıdan bir sonuç çıkmadı. Scholz, hükûmetin görevini sürdüreceğini belirtirken, üçlü liderlerin yarın 2025 bütçesi için yeniden bir araya gelmesi planlanıyor.
FDP’nin koalisyondan ayrılması gündemde
FDP lideri Lindner, koalisyondan ayrılmanın partisinin oy oranını artırabileceğine inanıyor. FDP şu anda yüzde 4 oy oranında, yani Meclis'e girme sınırında. Kamuoyu araştırma şirketi INSA’ya göre, FDP seçmenleri mevcut koalisyon politikasından memnun değil ve birçok liberal seçmen partiden uzaklaştı. FDP'nin ayrılması, özellikle kendi seçmenleri nezdinde partiyi güçlendirebilir.
SPD ve Yeşiller’e de fayda sağlayabilir
Koalisyondan FDP’nin ayrılması, SPD ve Yeşiller’in de kendi tabanlarında destek kazanmasına yol açabilir. INSA Başkanı Hermann Binkert, birçok SPD ve Yeşiller seçmeninin FDP’nin politikalarından hoşnutsuz olduğunu belirtti. Lindner’e taviz verilmemesi durumunda SPD ve Yeşiller’in kaybettiği seçmenleri geri kazanabileceği düşünülüyor.
Koalisyonun genel desteği geriliyor
Koalisyonun genel oy desteği, 3 yıl önceki yüzde 57 seviyesinden yüzde 30'a düştü. CDU/CSU’nun tek başına daha fazla oy aldığı bir ortamda, INSA, “Uygun olmayan parçalar ayrılır; koalisyonun sona ermesi tüm taraflara fayda sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Seçenekler: Erken seçim ya da azınlık hükûmeti
15 Kasım’a kadar anlaşma sağlanamazsa koalisyon dağılabilir ve erken seçim gündeme gelebilir. Scholz, koalisyonun devamını sağlamak için azınlık hükûmeti kurabilir veya güven oyu talep edebilir. Güven oyu alamazsa, Scholz Cumhurbaşkanı’ndan erken seçim talep edebilir ve Cumhurbaşkanı kararı onaylarsa 60 gün içinde seçim yapılması gerekebilir.
Erken seçim talepleri artıyor
ARD’nin "DeutschlandTrend" anketine göre, halkın yüzde 54’ü erken seçim yapılmasını destekliyor. CDU/CSU seçmenlerinin yüzde 69’u, AfD seçmenlerinin yüzde 93’ü ve BSW seçmenlerinin yüzde 75’i seçim tarihinin öne alınmasını istiyor.
Geri Dön 06 Kasım 2024 Çarşamba Önceki Yazılar