AVRUPADAN Youtube Video
Kira tavanı 2029 sonuna kadar uzatıldı
Almanya’da Federal Meclis, kira tavanı uygulamasını 4 yıl daha uzattı. Uygulama kiraları sınırlı tutsa da fiyatlar son yıllarda hızla yükselmeye devam ediyor.
Almanya'da Federal Meclis, büyük şehirlerdeki kira artışlarını sınırlayan 'kira freni' uygulamasının 2029 sonuna kadar uzatılmasına karar verdi. CDU/CSU, SPD ve Yeşiller Partisi tasarıya destek verirken, AfD karşı çıktı; Sol Parti ise çekimser kaldı. Mevcut düzenleme yıl sonunda sona erecekti.
Adalet Bakanı: Kiracılar korunmalı
Adalet Bakanı Stefanie Hubig, “Kiracıların kontrolsüz artışlara karşı korunmayı hak ettiğini düşünüyoruz. Koalisyon olarak Kira Yasası’nda değişiklik yapma taahhüdümüz var” dedi.
CDU: Geçici ama gerekli
CDU/CSU’lu Jan-Marco Luczak ise uygulamanın özellikle büyük şehirlerde orta sınıfı rahatlattığını belirtti ve “Bu karar, insanlara nefes aldırmak için gerekliydi. Ancak asıl çözüm, daha hızlı ve uygun maliyetli konut üretimiyle mümkün" diye konuştu.
SPD: Daha fazlası yapılmalıydı
SPD Milletvekili Hakan Demir, kira tavanının etkisini sınırlı buldu. Demir, “Kira artışlarını biraz frenledi ama yeterli değil. Daha ileri adımlar atılmalıydı" ifadelerini kullandı.
Eleştiriler sürüyor
Sol Parti’den Caren Lay, uygulamayı 'yanıltıcı' olarak niteledi ve “Kiralar yine arttı, değişen pek bir şey olmadı" değerlendirmesinde bulundu.
AfD’li Rainer Galla ise kira freninin yeni konut üretimini teşvik etmediğini savunarak “Uygulama ne arzı artırdı ne de piyasaya yeni konut kazandırdı" dedi.
Ev sahiplerinden tepki, kiracılardan destek
Ev Sahipleri Derneği uygulamaya karşı çıktı. Başkan Kai Warnecke, kira tavanının konut kalitesini düşürdüğünü savundu. Warnecke, “Asıl sorun ek maliyetler. Bu düzenleme ne kiracıyı koruyor ne de adil" diye konuştu.
Öte yandan, Alman Kiracılar Birliği kararı olumlu karşıladı. Başkan Lukas Siebenkotten, “Büyük şehirlerde ev aramak bir kabus. Uygulamanın sürmesi hem gerekli hem de eyaletler için zaman kazandırıcı” dedi.
Kiralarda artış hız kesmiyor
Federal İmar Bakanlığı’nın araştırmasına göre, kira freni uygulanmasına rağmen konut fiyatları ciddi şekilde yükseldi. 14 büyük şehirde 2015’ten bu yana kiralar ortalama yüzde 50 arttı. Özellikle mobilyalı kiralık daireler, piyasadaki fiyat artışının başlıca nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Geri Dön 28 Haziran 2025 Cumartesi Önceki Yazılar