AVRUPADAN Youtube Video
Kene kaynaklı hastalıklar artıyor
Almanya'da kene kaynaklı hastalıklar artıyor. FSME vakaları yükselirken, uzmanlar 2025’te kene popülasyonunda patlama bekliyor. Aşılama oranı düşük, riskli bölgeler genişliyor.

Uzmanlar, Almanya’da kene kaynaklı hastalıklarda büyük bir artış yaşandığını ve düşük aşılama oranının risk oluşturduğunu belirtti. 2025 yılında kene popülasyonunun hızla artması bekleniyor.
FSME vakalarında ciddi yükseliş
Erken yaz dönemi meningoensefaliti (FSME) olarak bilinen, kene yoluyla bulaşan beyin ve beyin zarı iltihabı vakaları Almanya genelinde hızla arttı. Ülkenin kentsel ve kırsal bölgelerinin yüzde 40’ından fazlası artık FSME risk bölgesi olarak kabul ediliyor.
Münih’teki Alman Silahlı Kuvvetleri Mikrobiyoloji Enstitüsü FSME Ulusal Danışma Laboratuvarı Başkanı Gerhard Dobler, virüsün kış aylarında da bulaştığını belirtti. FSME haritasının yalnızca vaka sayısının yükseldiği bölgeleri gösterdiğini ve gerçek riskin daha yaygın olabileceğini vurguladı.
Riskli eyaletler açıklandı
Robert Koch Enstitüsü (RKI), FSME’nin özellikle Baden-Württemberg, Bavyera, Hessen, Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde yaygın olduğunu bildirdi. Ayrıca, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya ve Saksonya-Anhalt’ta da riskli bölgeler tespit edildi.
Aşılama oranı düşük
FSME’ye karşı aşının yüzde 97’den fazla koruyuculuğa sahip olduğunu belirten Dobler, aşının ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Ancak RKI verilerine göre, 2020 itibarıyla Almanya’daki aşılama oranı yalnızca yüzde 19 seviyesindeydi.
FSME aşısı kimlere öneriliyor?
Daimi Aşılama Komisyonu (Stiko), risk bölgelerinde doğada vakit geçiren ya da keneyle temas riski olan kişilere FSME aşısı öneriyor. Üç doz hâlinde uygulanan aşının, 60 yaş altındaki kişiler için beş yılda bir, 60 yaş üzerindekiler içinse üç yılda bir yenilenmesi gerekiyor.
Kene popülasyonunda patlama bekleniyor
Uzmanlar, kenelerin artık sadece ilkbahar ve yaz aylarında değil, kışın da aktif olduğunu belirterek, 2025 yılında büyük bir artış yaşanacağını öngörüyor.
Pandemide vaka sayıları zirve yaptı
FSME’ye bağlı en yüksek vaka sayısı, 2020’de COVID-19 pandemisi sırasında kaydedildi. O dönemde doğada daha fazla zaman geçirilmesi nedeniyle vaka sayıları rekor seviyeye ulaştı. Yetkililer, iklim değişikliğinin ve ekolojik faktörlerin vaka artışında önemli rol oynadığını belirtiyor.
FSME, genellikle grip benzeri belirtilerle ortaya çıkıyor. Ancak vakaların yüzde 5 ila 10’unda beyin iltihabı gelişebiliyor ve özellikle yaşlı bireylerde kalıcı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmuyor.
Kene ısırıklarına karşı önlemler
Uzmanlar, doğa yürüyüşlerinde kapalı kıyafetler giyilmesini ve kene kontrolü yapılmasını öneriyor. Keneler genellikle diz arkası, kasık ve koltuk altı gibi nemli bölgelerde bulunuyor. Keneye rastlandığında, bir cımbız veya özel kene kartı kullanılarak dikkatlice çıkarılması gerekiyor.
Çiğ süt ürünleri risk taşıyor
FSME virüsü, enfekte hayvanların çiğ sütü veya bu sütten yapılan peynir gibi ürünler yoluyla da bulaşabiliyor. Özellikle keçi sütü ve taze peynirler risk oluşturuyor. Robert Koch Enstitüsü, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçınılmasını tavsiye ediyor.
Geri Dön 07 Mart 2025 Cuma Önceki Yazılar