AVRUPADAN Youtube Video
İsteyen cinsiyetini hemen değiştirebilecek
Federal Hükûmet, her bireyin nüfus dairesinde basit bir prosedürle adını ve cinsiyetini değiştirmesine olanak tanıyan yasa tasarısını onayladı.
Almanya'da Federal hükûmet, "Kendi Kaderini Tayin Etme Yasası" olarak bilinen yasa tasarısını onayladı. Kabine, her bireyin nüfus dairesinde basit bir prosedürle adını ve cinsiyetini değiştirmesine olanak tanıyan yasa tasarısını onayladı.
Bu yasa tasarısının yasalaşması durumunda, 14 yaşından küçük çocukların aileleri (veli veya vasileri) nüfus idaresine başvurarak çocukların cinsiyetini veya cinsiyetsizliğini kaydedebilecekler. 14 yaşından büyük olan çocuklar ise velilerinin onayıyla kendi cinsiyet değişikliği hakkına sahip olacaklar. 18 yaşından itibaren ise uzman görüşü gerekmeksizin nüfus dairesinde cinsiyet ve ad değişikliği gerçekleştirilebilecek.
FDP'li Adalet Bakanı Marco Buschmann da Deutschlandfunk'a yaptığı açıklamada, bu yasanın hayatı kolaylaştıracağını belirtti. Aile Bakanı Paus ise reformun uzun süredir ayrımcılığa maruz kalan azınlıkları koruma amacı taşıdığını vurguladı. Federal hükûmetin Eşcinsel Komiseri Lehmann da bugünü 'tarihi bir gün' olarak niteledi. Lehmann, "Zorunlu psikiyatrik değerlendirmelerin ve maliyetli mahkeme süreçlerinin sona eriyor olması, ileriye yönelik büyük bir adım olarak kabul edilmelidir" dedi.
Alman Lezbiyen ve Gay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mara Geri, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır bu değişikliği beklediklerini belirtti. Geri, "Kanun taslağının artık heteronormativiteye dayalı olmamasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Ancak AfD, "Kendi Kaderini Tayin Etme Yasası" taslağını "çılgınca ve tehlikeli" olarak nitelendirdi. Birlik partisi ise mevcut haliyle yasa taslağına karşı olduklarını ifade etti. Birlik partileri CDU/CSU da mevcut hâliyle yasa taslağına karşı olduklarını açıkladı.
Eski yasa nasıldı?
Almanya'da şu ana kadar 1980'den kalma transseksüellik yasası (Transsexuellengesetz) yürürlükteydi. Bu yasaya göre, kişilerin resmi olarak adlarını ve cinsiyetlerini ancak psikolojik değerlendirme ve mahkeme kararı sonrasında değiştirebilmelerine izin veriliyor. Çoğu zaman değerlendirmeye alınan kişiler çok müstehcen ve aşağılayıcı sorulara maruz kalıyordu. Prosedür ise çok pahalı (yaklaşık 2 bin avro) olduğu için eleştiriliyordu. Federal Anayasa Mahkemesi de defalarca yasanın önemli bölümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu bildirmişti.
Geri Dön 24 Ağustos 2023 Perşembe Önceki Yazılar