Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
12 Eylül 2023 Salı

Isınma Yasası Federal Meclis'ten geçti

Almanya'da Isınma Yasası, muhalefetin blok hâlinde 'ret' oyu kullanmasına rağmen Federal Meclis'ten geçti. Eyaletler Meclisi'nden de onay alırsa 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Peki neler değişecek? Detaylar haberimizde...

Isınma Yasası Federal Meclis'ten geçti

Almanya'da, 'Isınma Yasası' olarak bilinen 'Bina Enerji Yasası', SPD, Yeşiller Partisi ve FDP'den oluşan trafik ışığı koalisyonunun çoğunluğuyla Federal Meclis'ten geçti. Muhalefet ise blok hâlinde ret oyu kullandı. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yasayı 'iyi bir yasa' olarak değerlendirdi ve tüketicilerin yüksek enerji fiyatlarından korunmasına ve sosyal denge sağlanmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bu çok tartışılan yasa, eyalet meclislerinin onayını aldığı takdirde 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. 

CDU lideri Merz, Başbakan'a güven oylaması çağrısı yaparak, iktidara gelmeleri hâlinde ısınma yasasını iptal edeceğini belirtti ve nükleer santrallerin kapatılmasının yanlış olduğunu savundu.

Yeni yasayla neler değişecek?

Almanya'da yeni yıldan itibaren, yeni inşa edilen binaların ısıtma sistemlerinin en az yüzde 65 yenilenebilir enerjiyle çalışması gerekecek. Yani, yeni inşaat alanlarında doğal gaz ve mazot kullanmak kısmen mümkün olacak, ancak en az yüzde 65 oranında rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji kullanılması şart koşuluyor.

Başlangıçta mevcut binalarda da bu değişikliğin yapılması planlanıyordu, ancak bu konuda FDP tarafından itirazlar geldi ve ilk aşamada sadece yeni binalarda uygulanacak. Mevcut binalarda ısıtma sistemleri arızalandığında ve değiştirildiğinde, yüzde 65 yenilenebilir enerji kuralı devreye girecek. Ayrıca, 30 yılın üzerindeki sistemlerin değiştirilmesi zorunlu olacak.

Mevcut binalar için, 100 bin nüfuslu belediyelerin 2026'ya, 10 bin nüfuslu belediyelerin ise 2028'e kadar bir ısınma planı oluşturması gerekecek. Bu planlar, yenilenebilir enerjilere geçişin nasıl yapılacağını belirleyecek.

Bununla birlikte, eski bölgelerde bile doğal gaz sistemlerinin kurulabileceği bir geçiş dönemi görünüyor, ancak bu uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm değil. Uzun vadede doğal gaz sistemlerinin yerini ısı pompaları ve elektrik tabanlı ısıtma sistemleri almalıdır.

Sistemlerini değiştiren ev sahiplerine devlet tarafından destek sağlanacak ve bu maliyetin yüzde 70'ine kadarını karşılayabilecekler. Herkes yüzde 30'luk bir destek alabilecek ve ayrıca yüzde 20'lik bir iklim bonusuna başvurulabilecek. Yıllık geliri 40 bin avronun altında olanlar, ek olarak yüzde 30 destek alabilecekler. Ancak destek oranı toplamda yüzde 70'i aşamayacak, yani 30 bin avroluk bir masraf olduğunda, devlet en fazla 21 bin avro destek sağlayacak.

Kiracılar için bu duruma itiraz etme şansı olmayacak, çünkü ev sahipleri bu maliyeti kısmen kira bedeline yansıtabilecekler. Sosyal yardım alanlar ve yenileme maliyeti evin değerini aşanlar, dönüşüm şartından muaf tutulacaklar.

Geri Dön 12 Eylül 2023 Salı Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN