AVRUPADAN Youtube Video
İşgücü açığı: Göçmenler mi daha fazla çalışmak mı?
Avrupa'da nitelikli işgücü açığı tartışmaları sürüyor. Kimi uzmanlar göçmen işçi alımını desteklerken; kimi uzmanlar ise bunun entegrasyon maliyetini artıracağını söyleyerek daha fazla çalışmayı öneriyor.
Avrupa Birliği İstatistik Dairesi'nin 2022 verilerine göre, AB vatandaşları ana işlerinde haftalık ortalama 36,4 saat çalışıyor. Türk vatandaşları ise 42,9 saatlik haftalık çalışma süresiyle 35 ülke arasında birinci sıraya yerleşiyor. Hollanda ise haftalık 32,4 saatlik çalışma süresiyle en düşük çalışma saatine sahip ülke konumunda. Almanya ise haftalık 34,6 saatlik çalışma süresiyle AB ortalamasının altında yer alıyor.
Hüther: Daha fazla çalışmalıyız
Alman Ekonomi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Michael Hüther, Almanya'da nitelikli personel eksikliğine dikkat çekerek, haftalık çalışma saatlerinin artırılmasını önermektedir. Hüther, "Haftada 4 gün çalışma modeli yerine İsviçre'nin yaptığı gibi daha fazla çalışmalıyız" şeklinde konuştu. Mesai saatlerinin uzatılmasının nitelikli personel eksikliğini azaltacağını belirten Hüther, "İsviçre (36,3 saat) ve İsveç'te (35,9 saat), Almanya'dan yılda yaklaşık 300 saat daha fazla tam zamanlı çalışma gerçekleşmektedir" dedi.
"1 milyondan fazla göçmen, entegrasyon maliyetlerini artırır"
Hüther, diğer ekonomi uzmanlarının nitelikli işçi eksikliğine çözüm olarak yılda 1,5 milyon nitelikli göçmenin alınmasını önerisine katılmamaktadır. Hüther, "Bir milyondan fazla göçmen, entegrasyon maliyetlerini önemli ölçüde artırır" şeklinde açıklama yaptı. Hüther ayrıca, "Çalışma saatlerinde artış olmadan, en iyi senaryoda önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzde 0,5 ile 0,75 arasında bir büyüme elde edilebilir; ancak enflasyon yüzde 3-3,5 seviyelerinde olur. Bu, kalıcı stagflasyon senaryosu olarak istenmeyen bir durumu ifade eder" dedi.
Geri Dön 19 Temmuz 2023 Çarşamba Önceki Yazılar