AVRUPADAN Youtube Video
Intel’e devlet desteği tartışması sürüyor
Intel, Almanya'da planladığı 30 milyar avroluk çip fabrikasının inşasını 2 yıl erteledi. Devletin 10 milyar avroluk sübvansiyonu eleştirilere yol açtı.
ABD'li çip üreticisi Intel, Almanya’nın Magdeburg kentinde yapmayı planladığı ve 30 milyar avroya mal olacak çip fabrikasının inşasını 2 yıl erteleyeceğini duyurdu. Bu proje kapsamında, Almanya hükûmeti 3 bin kişilik istihdam yaratacak fabrikaya yaklaşık 10 milyar avroluk sübvansiyon sağlamayı planlıyor. Ancak bu, her bir istihdam için vergi mükelleflerinin cebinden 3,3 milyar avro çıkacağı anlamına geliyor ve bu durum eleştirilere neden oldu.
Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Reint E. Gropp, devletin bu projeye 10 milyar avro ayırarak büyük bir risk aldığını belirtti ve geçmişte devletin girişimcilik konusunda başarılı olmadığını söyledi. Ancak ekonomist Mariana Mazzucato, stratejik teknolojilerde devlet desteğinin artırılması gerektiğini savundu.
Çin ve ABD ne durumda?
Çin ise bu modeli uzun süredir takip ediyor ve güneş enerjisi gibi bazı sektörlerde sübvansiyonlarla dünya lideri hâline gelmiş durumda. Şu anda devlet desteğiyle dev çip fabrikaları kuran Çin, Avrupa’da yeni bir bağımlılık endişesini de beraberinde getiriyor. ABD de çip sektöründe benzer şekilde devlet desteği sağlıyor.
Hükûmet iyimser
Alman hükûmeti ise Intel projesi konusunda iyimserliğini koruyor. Başbakan Olaf Scholz, projenin iptal edilmediğini, sadece ertelendiğini belirtti. Federal Ekonomi Bakanlığı, hükûmetin projeyi hayata geçirmek için her türlü çabayı gösterdiğini ifade etti. Saksonya-Anhalt Ekonomi Bakanı Sven Schulze de projeye bağlı kaldıklarını ve Intel ile yakın temas içinde olduklarını açıkladı.
Geri Dön 19 Eylül 2024 Perşembe Önceki Yazılar