AVRUPADAN Youtube Video
IMK: Daha az tatil, daha fazla büyüme anlamına gelmiyor
IMK’nın araştırmasına göre tatil günlerinin kaldırılması ekonomik büyümeyi hızlandırmıyor. Verimlilik, inovasyon ve dinlenme süresi daha belirleyici faktörler.

Almanya’da sendikalara yakın Hans-Böckler Vakfı’na bağlı IMK Enstitüsü, tatil günlerinin ekonomik performansa etkisini inceledi. Araştırmaya göre, resmi tatilleri azaltmak ekonomik büyümeyi otomatik olarak hızlandırmıyor.
Saksonya örneği: Tatil korundu, büyüme daha hızlı oldu
Çalışmada, 1995’te Saksonya dışındaki tüm eyaletlerde kaldırılan 'Tövbe ve Dua Günü' örneği değerlendirildi. Aynı yıl Saksonya, tatili korumasına rağmen yüzde 9,7’lik büyüme kaydederken, Almanya genelinde büyüme oranı yüzde 3,4’te kaldı. Tatilin kaldırıldığı Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletleri Saksonya’nın gerisinde kaldı.
Verimlilik çalışma süresinden daha önemli
IMK, üretkenliğin sadece çalışma süresiyle değil, verimlilik ve yenilik kapasitesiyle belirlendiğini vurguladı. Araştırmada, daha az tatilin çalışanların dinlenme süresini kısıtladığı ve bunun da verimi düşürebileceği belirtildi. Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının aşırı yük nedeniyle çalışma saatlerini azaltmak zorunda kaldığı örnek gösterildi.
Dullien: Basit denklem modern dünyaya uymuyor
IMK Direktörü Sebastian Dullien, 30 yıl içinde yapılan değişikliklerin incelendiği altı farklı örneğin yarısından fazlasında, tatil günlerini koruyan veya yeni tatil ekleyen eyaletlerin daha iyi ekonomik performans sergilediğini ifade etti. Dullien, “Daha az tatil, daha fazla büyüme demek değildir. Bu denklem çok basit ve modern çalışma toplumuna uymuyor” diye konuştu.
İş çevrelerinden farklı görüşler
Buna karşılık, bazı iş dünyası temsilcileri tatil günlerinin azaltılmasını savunuyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Peter Adrian, bir ek iş gününün GSYİH’ye 5 ila 8,6 milyar avro katkı sağlayabileceğini öne sürmüştü. Münih Ifo Enstitüsü Başkanı Clemens Fuest ise 'iş gücü arzını artırmak' adına bir tatil gününün kaldırılmasını destekledi. Ekonomist Monika Schnitzer de kriz yükünü hafifletmek için sembolik olarak böyle bir adımın anlamlı olabileceğini dile getirmişti.
Geri Dön 28 Haziran 2025 Cumartesi Önceki Yazılar