AVRUPADAN Youtube Video
İltica başvurularında sert düşüş
Almanya’da iltica başvuruları yılın ilk iki ayında yüzde 43 azaldı. Sınır dışı edilenlerin sayısı yüzde 30 arttı. Hükûmet, sıkı göç politikalarının etkili olduğunu vurguluyor.
Almanya’da sıkılaştırılan göç politikaları etkisini gösterdi. 2025’in ilk iki ayında iltica başvuruları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,4 azaldı.
Başvurular yüzde 43 azaldı
Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF), ocak ve şubat aylarında toplam 26 bin 674 yeni iltica başvurusu yapıldığını açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 47 bin 90 olarak kaydedilmişti.
Federal İçişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, iltica başvurularındaki düşüşü "Almanya'ya ilticalar azaldı" ifadesiyle duyurdu.
En fazla başvuru Suriye'den
Son yıllarda olduğu gibi, 2025’in ilk iki ayında da en fazla iltica başvurusu Suriye’den geldi. Bu dönemde 7 bin 994 Suriyeli Almanya’ya sığınmak için başvurdu. Afganistan 4 bin 224 başvuruyla ikinci sırada yer aldı. Türkiye ise son yıllardaki konumunu koruyarak en fazla başvuru yapılan üçüncü ülke oldu. Ocak ve şubat aylarında 3 bin 211 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iltica talebinde bulundu.
Sınır dışı edilenlerin sayısı arttı
İltica başvurularındaki düşüşe paralel olarak, sınır dışı edilenlerin sayısında da artış yaşandı. Hakkında sınır dışı kararı bulunan kişilerin ülkeyi terk etme oranı geçen yıla göre yüzde 30 yükseldi.
Bakan Faeser: Düzensiz göç kontrol altına alındı
SPD’li İçişleri Bakanı Nancy Faeser, alınan tedbirlerin etkili olduğunu belirterek, "Kararlı mücadelemiz düzensiz göçü büyük ölçüde sınırladı. Hukuk devleti önlemleri ve Avrupa’daki ortaklarımızla işbirliğimiz sayesinde düzensiz göçü kontrol altına aldık" dedi.
Faeser, özellikle sınır kontrollerinin ve yasal düzenlemelerde yapılan sıkılaştırmaların sonuç verdiğini vurguladı. Ayrıca, göç politikalarının yeni kurulacak koalisyon görüşmelerinde ele alınacağını belirtti.
Göç tartışmaları sürüyor
Almanya’da göç konusu, son aylarda artan araçlı ve bıçaklı saldırıların faillerinin çoğunun sığınmacı olması nedeniyle ülke gündemini meşgul ediyor.
23 Şubat seçimleri öncesinde yaşanan saldırılar sonrası, seçimlerden birinci çıkan Hristiyan Birlik Partileri (CDU ve CSU), göç politikalarının sertleştirilmesi gerektiğini savunarak, göçü iç güvenlik tehdidi olarak ele alan bir önergeyi Federal Meclis’e sunmuştu.
Geri Dön 08 Mart 2025 Cumartesi Önceki Yazılar