mevlana cay
Devamını okuyun...AVRUPADAN Youtube Video
“İlaç kıtlığı bilinenden çok daha vahim”
Çocuklar için ateş düşürücü şuruplar, kanser ve diyabet ilaçları gibi birçok ilaçta yaşanan tedarik sorunu, eczaneleri zor durumda bırakmaya devam ediyor.
Alman Eczacılar Birliği, eczanelerdeki günlük arz sıkıntısının resmi bildirilenden çok daha ciddi olduğunu açıkladı. Federal İlaç ve Tıbbi Ürün Enstitüsü verilerine göre, yaklaşık 500 ilaç için şu anda teslimat darboğazı yaşanıyor. Kuzey Ren Eczacılar Birliği Başkanı Thomas Preis, hastaların boş rafların önünde beklemek zorunda kaldığını belirterek, "Artan talep giderek daha fazla antibiyotik kıtlığına yol açıyor” dedi. Federal İlaç ve Tıbbi Ürün Enstitüsü'nün listesinde yer alan 500 ilacın, yaşanan darboğazın tamamını yansıtmadığını ifade eden Preis, "Gerçekte, mevcut olmayan binlerce ilaç var” dedi.
Sandoz: Temel ilaç tedariki tamamen şans oyunu hâline geldi
İlaç devi Sandoz'un Almanya'daki patronu Thomas Weigold, temel ilaç tedarikinin şu anda tamamen bir 'şans oyunu' hâline geldiğini söyledi. Weigold, "Birkaç üreticiden biri başarısız olursa, vatandaşların ihtiyacı olan temel antibiyotik, ağrı kesici vb. ilaçların karşılanması pek mümkün olmayacak” dedi.
Federal hükûmetin, şiddetli bir enfeksiyon dalgasının olmayacağına güvendiğini belirten Weigold, böyle bir durumda ilaç devlerinin ilaç üretimini sürdüremeyeceğini ifade etti. Weigold, ülkedeki ilaçların yüzde 80'ini oluşturan patent süresi dolmuş ilaçlarda (örneğin ağrı kesiciler, kanser ilaçları) fiyat baskısı nedeniyle dünya çapında sadece 2 veya 3 üreticinin bulunduğuna dikkat çekti ve "Fiyat baskısına son vermezsek, her zaman bir sonraki darboğazla karşı karşıya kalacağız” dedi. Weigold, ayrıca, temel ilaç tedariğini sağlamak için Başbakanlıkta acilen bir ilaç zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Salgınlar şiddetleniyor
Robert Koch Enstitüsü (RKI) verilerine göreyse, Almanya'da koronavirüs vakaları haftalardır artış gösterirken, grip virüsü de hızla yayılmaya devam ediyor. Enstitü'nün haftalık raporuna göre, grip salgını başlangıcından bu yana özellikle okul çağındaki çocukları ve gençleri etkilemiş, ancak son zamanlarda tüm yaş gruplarını etkisi altına almış durumda.
Almanya genelinde laboratuvarca doğrulanmış 30 binden fazla grip vakası bildirilirken, kayıt dışı vakaların bu sayıdan daha yüksek olması bekleniyor. Raporda, geçen hafta ciddi solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatırılanlarda grip tanısı konulan vakaların önceki haftalara göre önemli ölçüde arttığı belirtildi.
Ayrıca, solunum yolu virüsü RSV'nin (solunum sinsityal virüsü) hâlâ görülmeye devam ettiği ve Almanya genelinde akut solunum yolu vakalarının 4,5 milyonla sabit kaldığı bildirildi. Öte yandan, atık su araştırmalarına dayanan bir çalışmaya göre, koronavirüs vakalarında aralık ortasından bu yana sürekli bir düşüş yaşanıyor.
RKI verilerine göre, Almanya'da şu anda hâkim olan korona varyantı JN.1, toplam vakaların yüzde 59'unu oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü, JN.1'in aralık ayında hızla yayılması nedeniyle dünya genelinde "dikkate alınması gereken varyant" olarak sınıflandırmıştı.
Geri Dön 19 Ocak 2024 Cuma Önceki Yazılar