AVRUPADAN Youtube Video
Hükûmet 'tembel işsizlere' blöf mü yaptı?
Önerilen işi kabul etmeyen işsizlerin Bürgergeld'inin kesilmesi, mart ayından bu yana mümkün. Ancak henüz yardımı kesilen kimse yok. Ana muhalefetteki birlik partileri, hükûmeti blöf yapmakla suçladı.
Almanya'da şu anda 5 milyondan fazla kişi Vatandaşlık Parası'ndan (Bürgergeld) yararlanıyor. Mart ayında hükümet, çalışmayı reddeden işsizlere yönelik yaptırımlar getirdi. Bu yaptırımlar, bütçeyi yılda 170 milyon avro hafifletmeyi amaçlıyor. 1 Ocak 2023'te uygulamaya konulan Vatandaşlık Parası ile ilgili tartışmalar sürerken, mart ayında Federal ve Eyaletler Meclisi, önerilen işi kabul etmeyen işsizlerin iki ay boyunca bu yardımı alamayacaklarına karar verdi. Ancak, bu sürede böyle bir yaptırım uygulanan vaka kaydedilmedi.
CDU/CSU: Yasa blöf, halk kandırılıyor
CDU/CSU, yasanın blöf olduğunu ve halkın kandırıldığını savunuyor. CDU/CSU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Mathias Middelberg, yaptırımların etkisiz olduğunu belirtti ve "Vatandaşlık Parasına yönelik yaptırımlar erkenden ve aşırı engeller olmaksızın yürürlüğe girmeli. Jobcenter randevularını veya şirketlerdeki görüşmeleri mazeretsiz kaçıran herkes, bunun sonuçlarına katlanmalıdır." dedi.
CDU iktidara gelirse Bürgergeld iptal edilebilir
Mart ayında SPD'li Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, "Almanya çalışkanların ülkesi. Herkes refah devletine güvenebilir. Ancak bu artık tembellik için geçerli olmamalıdır." demişti. FDP Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Christoph Meyer ise "İş retçilerine yönelik yaptırımlar nihayet mümkün. İşbirliği yapmayanların destek almasına izin verilmeyecek." demişti. CDU ise işsizlerin yardımının süresiz kesilmesini savunuyor ve iktidara geldiklerinde Vatandaşlık Parası’nı iptal etme vaadinde bulunuyor.
Geri Dön 05 Temmuz 2024 Cuma Önceki Yazılar