AVRUPADAN Youtube Video
Hızlı sınır dışı kararı kabinede onaylandı
Almanya'da düzensiz göçle mücadele kapsamında geliştirilen ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı amaçlayan yasa tasarısı, hükûmet kabinesinde onaylandı.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, kabine onayının ardından yaptığı açıklamada, bu yasanın ülkede kalma hakkı olmayan kişilerin hızlı bir şekilde ayrılmalarını sağlayacağını belirtti. Faeser, aynı zamanda insani sorumluluğunun gerekliliğine işaret ederek, temel sığınma hakkını korumak ve düzensiz göçü sınırlamak arasında denge kurulması gerektiğini ifade etti.
Yasa tasarısı, sınır dışı edilecek düzensiz göçmenlerin gözaltına alınma süresini uzatmayı ve insan kaçakçılığı yapanlar ile suç örgütlerine üye olanların sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı hedefliyor. Ayrıca, polisin kimlik tespiti için düzensiz göçmenlerin ikâmet ettiği yerlere girmesine, veri taşıyıcıları ve belgeleri incelemesine izin verilecek.
Müsamaha belgesiyle (Duldung) en az bir yıl ülkede bulunanlara, sınır dışı edilmeden bir ay önce haber verilmesini öngören düzenleme kaldırılacak. Tasarıya göre, gözaltına alınmış sınır dışı edilecek kişilere sınır dışı edilme tarihi hakkında bilgi verilmeyecek. Ancak 12 yaşından küçük çocukları olan aileler bu kuralın dışında tutulacak.
FDP destekliyor, Yeşiller tepkili
Hükûmetin küçük ortağı FDP, yasa tasarısını desteklerken, Yeşiller Partisi ve bazı SPD kesimleri eleştiri getirdi. Tasarının insan haklarına ve özgürlüklere aşırı müdahale olduğunu savundular.
Birlik için yeterli değil
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, muhalefet lideri CDU Genel Başkanı Friedrich Merz'e bir mektup yazarak göç politikası konusunda işbirliği yapma çağrısında bulundu. Federal Meclis'teki yasa tekliflerinin CDU tarafından da destekleneceğini umduğunu belirtti.
ARD yayınında konuşan CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, her gün bin kaçak göçmenin Almanya'ya geldiğini ancak her ay yalnızca bin kişinin sınır dışı edildiğini hatırlattı ve "Oran hiç de doğru değil. Bu nedenle acilen tepki vermemiz gerekiyor” dedi. CDU'lu siyasetçi 'büyük bir göç anlaşması' çağrısında bulundu. Linnemann, daha sıkı sınır kontrollerini, başka ülkelerin güvenli menşe ülkeler olarak belirlenmesi ve mülteciler için nakdi yardımlardan ayni yardımlara geçişilmesini önerdi.
"Scholz'un söylemlerini duyunca kusmak istiyorum"
Şansölye Scholz, sığınma başvuruları reddedilen kişilerin sınır dışı edilmesini hızlandırmak için yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtmiş ve parti içinde de tepkilere neden olmuştu. SPD'nin gençlik teşkilatı Jusos Başkan Yardımcısı Philipp Türmer, sosyal medya hesabından, "Scholz’un söylemlerini duyunca kusmak istiyorum" şeklinde bir paylaşım yaptı. Scholz'un önerisi, bazı genç SPD üyeleri tarafından, aşırı sağcı AfD partisinin diliyle benzetilerek eleştirildi.
Geri Dön 26 Ekim 2023 Perşembe Önceki Yazılar