AVRUPADAN Youtube Video
Her dört göçmenden biri Almanya’dan ayrılmak istiyor
Yeni bir araştırmaya göre, Almanya’da yaşayan nitelikli göçmenlerin önemli bir kısmı başka ülkelere göç etmeyi planlıyor. Yüksek vergiler, bürokrasi ve ayrımcılık bu kararda etkili.

Almanya’da nitelikli göçmen iş gücü artarken, aynı zamanda ülkeyi terk etmeyi düşünenlerin sayısı da yükseliyor. Federal İş Ajansı’na bağlı İşgücü ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, 18-65 yaş arası yabancı kökenli yaklaşık 2,6 milyon kişi, yani göçmenlerin yüzde 26’sı, son bir yılda Almanya’dan ayrılmayı düşündüğünü belirtti. Yaklaşık 300 bin kişi ise bu yönde somut planlar yaptığını ifade etti.
Geri dönüş eğilimi: Polonyalılar, Rumenler ve Türkler
Araştırma, Almanya’da çalışan Polonyalıların yüzde 15’inin, Rumenlerin yüzde 10’unun ve Türklerin yüzde 8’inin kendi ülkelerine dönmeyi düşündüğünü ortaya koydu. Bunun yanı sıra göçmenlerin yüzde 19’u İsviçre’ye, yüzde 10’u ABD’ye, yüzde 9’u ise İspanya’ya gitmeyi planlıyor.
Gerekçeler: Yüksek vergi, bürokrasi ve ayrımcılık
Çalışmaya göre, Almanya’dan ayrılmayı düşünen yabancıların en sık dile getirdiği nedenler arasında yüksek vergi oranları, karmaşık bürokratik süreçler ve ayrımcılık deneyimleri öne çıkıyor. Göçmenlerin yaklaşık üçte ikisi, iş yerinde, konut bulurken, kamu alanlarında ya da polisle ilişkilerinde ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor. Her üç kişiden biri ise Almanya’da çoğunluk toplumu tarafından hoş karşılanmadığını düşünüyor.
1,4 milyon açık pozisyon var ama...
2024 yılı sonunda Almanya genelinde şirketlerde yaklaşık 1,4 milyon açık pozisyon bulunuyordu. Ülkede çalışan yabancıların oranı da artarak yüzde 16’nın üzerine çıktı. Ancak buna rağmen, başka ülkelere göç etme eğilimi de aynı hızla artıyor. Bu durum, Almanya’nın nitelikli iş gücünü elde tutmakta zorlandığını gösteriyor.
Geri Dön 24 Haziran 2025 Salı Önceki Yazılar