Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
02 Şubat 2024 Cuma

Havalimanlarını ve toplu taşımayı grevler vurdu

Almanya'da ülke genelinde havalimanı emekçileri dün iş bıraktı. Toplu taşıma işçileri de bugün, Bavyera hariç, ülke genelinde grev yapacak.

Havalimanlarını ve toplu taşımayı grevler vurdu

Almanya'da 11 havalimanındaki güvenlik personelinin gerçekleştirdiği uyarı grevi, dün (1 Şubat Perşembe) başladı ve 200 bin yolcunun etkilenmesine neden oldu. Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) çağrısı üzerine Frankfurt, Hamburg, Bremen, Berlin, Leipzig, Düsseldorf, Köln, Hannover, Stuttgart, Erfurt ve Dresden havalimanlarında çalışan yaklaşık 25 bin güvenlik personeli greve katıldı.

Berlin/Brandenburg, Hamburg, Hannover ve Stuttgart havalimanlarında hiçbir uçak kalkmazken, Frankfurt Havalimanı'nda güvenlik kontrollerinden geçmek zorunda olmayan transit yolcular için seferler gerçekleştirildi. Sendika, meşru taleplerde bulunduklarını ve suçlu olanın işverenler olduğunu belirtirken, işverenler ise grevi orantısız olarak nitelendirip müzakere masasına dönme çağrısı yaptı. Grev nedeniyle 1.120 uçuş iptal edildi, Almanya Havaalanı Birliği (ADV) yaklaşık 200 bin yolcunun etkilendiğini açıkladı. Grevden en çok etkilenen Berlin, Hamburg ve Stuttgart'tan yapılacak tüm seferler önceden iptal edildi. 

Ver.di'nin talepleri arasında saat ücretinin 2,80 avro artırılması ve fazla çalışma ücretlerinin yükseltilmesi bulunuyor. İşveren derneği ise bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl içinse yüzde 3 zam teklifinde bulundu. Toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar, 6 ve 7 Şubat'ta bir araya gelecek. 

Toplu taşımada grevler başlıyor

Bugün ise Bavyera hariç, ülke genelinde toplu taşıma grevleri planlanıyor. Bu grev, eyaletlerdeki 80'den fazla şehirde farklı zamanlarda gerçekleşecek. Yolcuların özellikle yoğun trafik saatlerinde kısıtlamalarla karşılaşması bekleniyor. Ver.di'ye göre, 40'tan fazla bölgede 130'tan fazla belediye şirketi ve toplam 90 bin çalışan toplu pazarlık görüşmelerinden etkilenecek. Yıllık izinlerin artırılması, vardiya sürelerinin sınırlandırılması ve dinlenme sürelerinin çoğaltılması, temel talepler arasında yer alıyor; ancak talepler eyaletler arasında farklılık gösteriyor.

Berlin'de gece yarısında başlayan grevler, yarın saat 10.00'da sona erecek ve aynı zamanda okullarda yarıyıl tatili başlayacak. Grev nedeniyle okullar bugün tatil ilan edildi ve öğrencilere karnelerini erken aldı. Brandenburg'da ise grevler tüm gün sürecek.

Kuzey Ren-Vestfalya'da (KRV) uyarı grevleri bu sabah başlıyor. İşe gidenlerin yanı sıra, toplu taşıma araçlarıyla okullarına giden öğrenciler de bu uyarı grevinden etkilenecek. KRV Eğitim Bakanlığı, tüm gün sürecek uyarı grevine rağmen okula devamın zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Hessen'de ise grevden en çok Kassel, Wiesbaden, Frankfurt ve Offenbach şehirleri etkilenecek. Kamu tarafından işletilen otobüslerin yanı sıra U-Bahn ve tramvay sürücüleri de greve çağrıldı. Ayrıca, Baden-Württemberg'de Stuttgart, Karlsruhe, Heilbronn, Freiburg, Baden-Baden, Esslingen ve Konstanz'daki belediye ulaşım şirketlerinin çalışanları da greve katılacak. Ver.di, bu şehirlerde grevdeki ulaşım şirketlerine ait otobüs ve trenlerin gün boyunca çalışmayacağını duyurdu.

Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle, hemen hemen tüm eyaletlerde toplu sözleşme görüşmelerinin yapıldığını ve bir sonuç alınamadığını belirterek, "İşverenler üzerinde baskıyı artırmanın zamanı geldi" ifadesini kullandı. Behle, çalışanların üzerindeki baskının azaltılması için acil önlemler alınması gerektiğini belirtirken, talepler arasında ücret artışları, haftalık çalışma saatlerinin kısaltılması ve izin günlerinin artırılması bulunuyor.

Bavyera eyaletinde ise henüz toplu sözleşme görüşmeleri yapılmadığı için çalışanlar greve gitmiyor.

Geri Dön 02 Şubat 2024 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN