AVRUPADAN Youtube Video
Hastanelerin iflas riski artıyor
Almanya'da 2024 yılında hastanelerin yüzde 56’sının zarar açıklaması bekleniyor. RWI raporuna göre birçok hastane yalnızca iki haftalık parayla ayakta kalabiliyor.
Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü (RWI) ve Sağlık İşletmeleri Enstitüsü (hcb), Almanya’daki hastanelerin mali durumuna ilişkin hazırladığı 2025 Hastane Derecelendirme Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, ülkedeki hastanelerin yüzde 56’sı 2024 yılını zararla kapatacak. Bu oran, 2020’de yüzde 22, 2023’te ise yüzde 43’tü.
FAVÖK marjı ilk kez negatife düştü
Hastanelerin ortalama FAVÖK (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) marjı tarihinde ilk kez negatife indi. Bu durum, mali yapının daha da kırılgan hâle geldiğini gösteriyor. Raporda, mevcut verilerin 2024 yılında daha kötü bir tabloya işaret ettiği vurgulandı.
İflas riski büyüyor, likidite kritik seviyede
Hastanelerin yüzde 16’sı iflas tehlikesinin yüksek olduğu 'kırmızı' bölgede yer alırken; yüzde 21’i 'sarı', yüzde 63’ü 'yeşil' bölgede sınıflandırıldı. Ortalama iflas riski yüzde 1,8’e çıktı. Daha da çarpıcısı, hastanelerin yarısının yalnızca iki hafta ya da daha az süre için yeterli nakit kaynağı bulunuyor.
Uyarı: Sosyal güvenlik primleri yüzde 50’yi aşabilir
Raporda, “Sağlık sisteminde radikal reformlar yapılmadığı takdirde sosyal güvenlik katkı paylarının 2035 yılına kadar yüzde 50’yi aşması kaçınılmaz olacaktır. Bu, ekonomik açıdan kabul edilebilir sınırların çok ötesine geçer” ifadelerine yer verildi.
Uzmanlardan hükûmete çağrı: Cesur adımlar atılmalı
RWI Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Boris Augurzky, “Hastanelerin ekonomik durumu hiç bu kadar gergin olmamıştı” dedi. Augurzky, koalisyon hükûmetinin bazı yapısal iyileştirme adımları attığını ancak bunların sürdürülebilir finansman için yeterli olmadığını vurgulayarak “İşletmelere ve vatandaşlara aşırı yük getirmeden sağlık sistemini ayakta tutmak istiyorsak, federal hükümet daha cesur olmalı" diye konuştu.
Geri Dön 27 Haziran 2025 Cuma Önceki Yazılar