Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da yılın en sıcak günü - 26 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
28 Haziran 2023 Çarşamba

Gurbetçilerin tapu bilgileri internete düştü

Türkiye'de 85 milyon vatandaşın kişisel verileri sızdırıldı. Sızıntı gurbetçileri de kapsıyor. Peki bu nasıl bir sorun olabilir? Avrupadan olarak haberi teyit ettik, uzmanlarla konuştuk...

Gurbetçilerin tapu bilgileri internete düştü

Türkiye’de, bir grup hacker, e-devlet’te bulunan kişisel bilgileri çaldı. 85 milyon vatandaşın verileri, aylık 300 lira gibi çok cüzi bir ücretle satılıyor. Sızan verilerin arasında, yurt dışında yaşayan gurbetçilerin de bilgileri bulunuyor. Hatta vatandaşlıktan çıkanların eski bilgilerine dahi ulaşılabiliyor. 

Sızıntıyı teyit ettik

AVRUPADAN olarak, bir süredir Türkiye’de konuşulan bu veri sızıntısını teyit etmek adına sisteme erişim sağladık. Girdiğimiz panelde birçok veriye erişim bulunuyor. Bir kişinin adını soyadını yazınca, o kişi hakkında T.C. kimlik numarası, hastane kaydı, reçete edilen ilaçlar, cep telefonu numarası, ikamet adresi ve tapu kaydına ulaşılabiliyor.

Gurbetçileri ilgilendiren kısmı

Yurt dışındaki tapu bilgileri bu sistemde görünmüyor ancak Türkiye’de tapusu olanların bilgilerine ulaşılabiliyor. Tapusu olduğunu bildiğimiz kişilerin bilgisi dahilinde teyit ettik. Kimin nerede evi, arasası varsa, bu panel üzerinden adresiyle birlikte açık açık bulunabiliyor. 

"Hukuken delil teşkil etmez ama kuvvetli şüpheye neden olabilir"

AVRUPADAN’a konuşan Köln’den mali müşavir Ali Demir, bilgilerin yasadışı yollarla elde edildiğine işaret edere “Yani hukuken delil teşkil etmiyor” dedi. Ancak yine de bu durum ‘kuvvetli şüpheye’ neden olabilir. Almanya, daha önce de vatandaşlarının İsviçre’deki banka hesaplarının bilgilerini içeren bir CD’yi 3 milyon avroya satın almıştı.

Sosyal yardımlar kesilebilir mi?

Türkiye’de bir eviniz varsa ve bu evde kira geliri elde etmiyorsanız sorun yok. Maliye buna bakmıyor.  Ancak Almanya’dan sosyal yardım alanlar; Türkiye’de evi varsa ve bunu bildirmedilerse, sosyal yardım dairesi sızan verileri alarak “Sizin filanca yerde eviniz olduğuna dair kuvvetli bir şüphe var, aksini ispat edene kadar sosyal yardımını kesiyoruz” diyebilir. Bu durumda e-devletten ve/veya tapu dairesinden belge isteyebilir ve siz aksini ispatlayana kadar sosyal yardımlarınızı kesebilirler.

Bununla birlikte, örneğin Almanya’da yaşıyorsunuz ve bir dönerci işletiyorsunuz. Kârınızı bir yıl 20 bin avro gösterdiniz ama Türkiye’de o yıl 1 milyon liralık bir yazlık aldığınız ortaya çıktı. Maliye bu durumda “Bu parayı nereden buldun” diye size soru sorabilir.

"Almanya bu verileri alır, sınıflandırır ve sosyal yardım dairesine gönderirse o zaman sorun olur"

AVRUPADAN’a konuşan Avukat Muhammet Altunkaya ise söz konusu sistemde incelemenin zor olduğunu ve tek tek inceleme yapılması gerektiğini, bu nedenle de bir soruşturma başlatılmasını beklemediğini söyledi. Altunkaya, “Ancak Almanya bu verileri alır, sınıflandırır ve vergi daireleri ile sosyal yardım dairelerine gönderirse o zaman sorun olur. Bunu yapacaklarını düşünmüyorum çünkü bu veriler yasadışı yollarla elde edildi. Ceza davası açılırsa, söz konusu veriler kolay kolay kullanılamaz ancak vergilendirmede kullanılabilir. Çünkü vergilendirmede bilgiye bakılır, yasallık durumuna değil” ifadelerini kullandı. 

Geri Dön 28 Haziran 2023 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN