Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
12 Ocak 2024 Cuma

Grev ve protestolarda son durum

Almanya'da grev ve protesto dalgası yaşanıyor. Çiftçilerin protestosu gıda tedarikini, kamyoncuların protestosu mal tedarikini, makinistlerin grevi ise ulaşımı aksatıyor.

Grev ve protestolarda son durum

Çiftçiler ve kamyoncular hükûmet politikalarını protesto ederken; makinistler de uzlaşmayla sonuçlanmayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonucunda greve gitti.

Çiftçiler, artan enerji ve gübre fiyatları, iklim değişikliği ve artan gıda fiyatları nedeniyle hükûmetten destek talep ediyor. Kamyoncular, artan yakıt fiyatları ve geçiş ücretleri nedeniyle hükûmeti protesto ediyor.

Grevler, ülkenin birçok yerinde hayatı olumsuz etkiliyor. Çiftçilerin protestoları nedeniyle gıda tedarikinde sorunlar yaşanıyor. Kamyoncuların protestoları nedeniyle mal dağıtımında sorunlar yaşanıyor. Makinistlerin protestoları nedeniyle ise tren seferlerinde aksaklıklar yaşanıyor.

Çiftçiler 15 Ocak'a hazırlanıyor

Çiftçiler, hafta başından beri (8 Ocak) çeşitli şehirlerde traktör konvoyları ve mitinglerle Alman hükûmetinin tarım politikasını protesto ediyor. Çiftçiler, 15 Ocak'ta Berlin'de yapılacak büyük gösteri ile bir haftalık protestoyu sonlandırmayı planlıyor.

Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, çiftçilerin traktörleriyle nisan ayına kadar sürebilecek yeni bir protesto turuna başladıklarını belirtti. Hatırlatma: Çiftçiler, 4 Ocak’ta Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Habeck'in Kuzey Denizi kıyısındaki feribottan çıkmasını engellemişti.

Protestolar nedeniyle perakendeciler, başta süpermarketler olmak üzere teslimat darboğazlarından ve boş raflardan endişeli. Uzmanlar, tüketicileri grev endişesiyle istifçilik yapmamaları konusunda uyarıyor.

15 Ocak'ta gerçekleşecek büyük protesto gösterisinin sabah 7 civarında başlaması nedeniyle gıda arzının tehlikeye girmemesi için, Berlin dahil olmak üzere birçok yerde pazar günü kamyonlara yönelik sürüş yasağı kaldırıldı. Ulaştırma Dairesi, devam eden çiftçi protestoları göz önüne alındığında, Berlin eyaletinde 14 Ocak 2024'e kadar pazar günleri ve resmi tatil günlerinde kamyonlara yönelik sürüş yasağını askıya aldığını açıkladı. Ancak bu önlemin yeterli olup olmadığı belirsiz.

Kamyoncular da isyanda

Federal Karayolu Taşımacılığı Birliği (BGL) Başkanı Jens Pawlowski, çiftçilerin eylem haftasında rafların boş kalmasının göz ardı edilemeyeceğini belirtti. BGL, geçiş ücretlerinde indirim ve daha fazla ödeme talep ediyor.

BGL, 15 Ocak 2024'te Brandenburg Kapısı'nda düzenlenecek büyük gösteride kamyon geçiş ücretlerinin artırılmasını, CO2 ücretlerinin iki katına çıkarılmasını ve iklim dostu taşımacılığa destek verilmemesini protesto edeceğini açıkladı. Hatırlatma: Kamyonlar için CO2 ücreti 1 Aralık'tan bu yana ton başına 200 avro arttı.

Süpermarket rafları boş kalabilir

Gıda perakendecileri ve eczacılar da teslimat darboğazından endişeli. Berlin-Brandenburg Perakendeciler Birliği Genel Müdürü Nils Busch-Petersen, protestonun saat 17.30'da sona ermemesi hâlinde süpermarket raflarının boş kalabileceğini söyledi.

Toplu pazarlıktaki anlaşmazlıklar nedeniyle, malların dağıtımında ciddi sorunlar yaşanması bekleniyor. Rewe, Aldi ve diğer perakendeciler, grevin etkilerinin ciddi olduğunu ve mal tedariğinde sorun yaşandığını belirtti. Özellikle raf ömrü kısa olan gıdalarda kıtlık yaşanıyor ve bakım, temizlik ve kozmetik ürünlerinde de tedarik sorunu var.

Makinistler üçüncü kez grevde

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından üçüncü kez greve gitti. Yolcu trenlerinde 10 Ocak'ta başlayan uyarı grevi, bu akşam saat 18.00'da sona erecek. DB'den yapılan açıklamada, uzun mesafeli trenlerin olağan hizmetlerinin yüzde 80'inin iptal edildiği belirtildi. GDL, maaş zammı ve çalışma saatlerinin azaltılması talepleriyle greve devam ederken, işveren teklifi reddetti.

Geri Dön 12 Ocak 2024 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN