Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
08 Mart 2024 Cuma

Grev dalgası büyüyor

Almanya'da demiryolları ve havayollarındaki grevlerin ardından, hekimler ve perakende çalışanları da greve hazırlanıyor.

Grev dalgası büyüyor

Almanya'da, son dönemde gerçekleşen grevler, ülke genelinde tren seferlerini ve havalimanlarındaki uçuşları ciddi şekilde etkiledi. Özellikle, Lufthansa yer hizmetleri çalışanlarının Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) tarafından düzenlenen iki günlük uyarı grevi, yüzlerce uçuşun iptal olmasına yol açtı. Grev, 7 Mart Perşembe günü saat 04:00'te başladı ve 9 Mart Cumartesi günü sabah 07:10'da sona erecek. Sendika, yer hizmetleri personeline en az 500 avro veya yüzde 12,5 oranında zam yapılmasını ve ek olarak tek seferlik 3 bin avro enflasyon ikramiyesi verilmesini talep ediyor. Buna karşılık Lufthansa, yüzde 10 zam teklifinde bulundu ve ikramiye ödemesini 28 ay süresince yaymayı önerdi.

Yüz binlerce yolcu etkilendi

Frankfurt ve Münih havalimanlarında, özellikle etkilenmesi beklenen uçuşların, grev nedeniyle yalnızca yüzde 10 ila 20'sinin gerçekleşebileceği tahmin ediliyor. Lufthansa'nın günde yaklaşık bin uçuşu iptal etmesi gerektiğini ve bunun yaklaşık 200 bin yolcuyu etkilediğini açıklaması, grevin boyutunu gözler önüne seriyor.

Aynı dönemde Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile ücret artışı görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanan Alman Makinistler Sendikası (GDL), tren seferlerini durduran bir greve daha imza attı. 7 Mart Perşembe günü başlayan iş bırakma eylemi, bugün sona erdi. GDL, maaşlara aylık ortalama 550 avro zam ve çalışma saatlerinin haftada 38'den 35 saate indirilmesini talep ederken, Deutsche Bahn, yüzde 4,8'lik bir maaş artışı ve çalışma saatlerinde esneklik teklif etti.

Hekimler de greve gidiyor

NDR'de yer alan habere göre; bu grevlerin yanı sıra, ülke çapındaki 23 üniversite hastanesinde çalışan hekimler de Alman Tabipler Birliği Marburger Bund tarafından uyarı grevine çağrıldı. Marburger Bund Niedersachsen’dan yapılan açıklamaya göre, pazartesi günü saat 12.00'de Göttingen'de ortak bir miting planlanıyor. Hekimlerin grevinde, acil olmayan ameliyatların ertelenmesi ve kliniklerde kısıtlamalar bekleniyor.

Perakende çalışanları da bugün greve gidiyor

Perakende sektörü çalışanları da, daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle greve gitti. Ver.di sendikası, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletlerindeki çalışanları cuma günü greve çağırdı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde grev düzenlenmesinin, kadın çalışanların düşük ücretlerle yaşlılık döneminde yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmasına dikkat çekmek için yapıldığını belirtti.

Sendika, önümüzdeki haftalarda da iş bırakmaların yaşanacağını duyurdu. Noel döneminde yapılan iş bırakma eylemlerine atıfta bulunulan basın açıklamasında, "Noel'deki grevler sadece başlangıçtı. Artık perakende çalışanları da Paskalya döneminde taleplerine dikkat çekmek için greve gidecek" denildi.

Grevler yaza kadar sürebilir

Bu grevlerin ekonomi üzerindeki etkisi, uzmanlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’nden Dr. Hagen Lesch, demiryollarının GDL'nin taleplerine boyun eğmediği takdirde, grevlerin yaz dönemine kadar sürebileceği uyarısında bulundu. Sendikaların talepleri ve işverenlerin teklifleri arasındaki uçurum, gelecek dönemde daha fazla grev eylemine yol açabileceğini gösteriyor.

Geri Dön 08 Mart 2024 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN