AVRUPADAN Youtube Video
Ekonomik kriz derinleşiyor
Almanya’da iflaslar rekor seviyeye ulaştı. Ekonomik durgunluk ve artan maliyetler nedeniyle 1,6 milyon iş tehlikede.
Almanya'da ekim ayında iflas eden şirket sayısı, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü Halle'nin (IWH) verilerine göre, geçen ay 1.530 şirket iflas başvurusu yaptı. Bu sayı, bir önceki aya göre yüzde 17, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 48 artış anlamına geliyor. Ayrıca, 2016-2019 yılları arasındaki pandemi öncesi ortalamaya göre yüzde 66 daha yüksek.
Artan maliyetler şirketleri zorluyor
IWH araştırmacısı Steffen Müller, iflaslardaki artışın temel nedeninin uzun süreli ekonomik durgunluk ve hızla yükselen maliyetler olduğunu belirtti. Korona krizinde devlet desteği alan birçok şirketin iflaslarının ertelendiğini söyleyen Müller, düşük faiz döneminde hayatta kalan zayıf şirketlerin artan maliyetlerle baş edemediğini vurguladı. Avrupa Merkez Bankası’nın 2022’de faiz artırımına gitmesinin ardından borçlu firmaların daha fazla iflas ettiği kaydedildi. Özellikle inşaat, perakende ve hizmet sektörlerindeki şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilendiği açıklandı.
İflaslar artmaya devam edecek
Allianz Trade, 2023 yılında iflas eden şirket sayısının yüzde 25 artarak 22.200’e ulaşacağını öngörüyor. 2025 yılı için bu sayının 23.000’e çıkacağı tahmin ediliyor. Allianz Trade Almanya, Avusturya ve İsviçre Başkanı Milo Bogaerts, Almanya’nın ekonomik durgunluğunun şirketler üzerinde baskı yarattığını ifade etti. Şirketlerin Avrupa dışındaki pazarlara yönelmesiyle ihracat risklerinin de arttığına dikkat çekildi.
1,6 milyon iş tehlikede
Araştırmaya göre, Batı Avrupa’da artan büyük şirket iflasları istihdam üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. 2025’e kadar 1,6 milyondan fazla iş risk altında olabilir. Bu, toplam işsizliğin yüzde 8'ine denk geliyor ve son 10 yılın en yüksek seviyesini işaret ediyor.
Alman ekonomisi küçülmeye doğru gidiyor
Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yatırımlardaki düşüş nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte de düşük büyüme bekliyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü, üçüncü çeyrekte gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) daha fazla küçülme olabileceği konusunda uyardı. Eğer üçüncü çeyrekte de küçülme yaşanırsa, Almanya teknik resesyona girecek. Teknik resesyon, iki çeyrek üst üste GSYH’de daralma olması durumunda gerçekleşiyor. Almanya, 2020’de salgın nedeniyle, 2009’dan bu yana ilk kez resesyona girmişti.
Geri Dön 08 Kasım 2024 Cuma Önceki Yazılar