AVRUPADAN Youtube Video
Ekonomide resesyon sinyali!
Almanya'da fabrika siparişleri, zayıflayan küresel ekonomi ve korona salgını etkisiyle, yüzde 10,7'lik düşüşle, Nisan 2020'den bu yana en büyük aylık düşüşü yaşadı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), mart ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerini açıkladı. Mart ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerine göre, yurt içinde üretilen ürünler için siparişlerde yüzde 10,7'lik bir düşüş yaşandı. Raylı araçların, uçakların, uzay araçlarının ve askeri araçların imalatındaki düşüş; Mart 2023'teki fabrika siparişlerindeki düşüşün başlıca nedenleri arasında yer aldı. Destatis'ten yapılan açıklamada "Söz konusu durum, 1994'te kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana, yıllık satışlardaki en güçlü düşüş" denildi.
Almanya'da, martta, yurt içi toplam siparişler yüzde 6,8; yabancı siparişler ise yüzde 13,3 düştü. Gıda dışı perakende satışlarda ise yıllık yüzde 7,2 düşüş görülürken, gıda ürünlerinde yüzde 10,3 düşüş yaşandı. Bu durum, gıda fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 22,3 daha pahalı olmasından kaynaklandı.
Resesyon nedir?
Recesyon, bir ekonominin uzun süreli bir durgunluk ya da gerileme dönemidir. Genellikle iki ardışık çeyrek boyunca ekonominin daralması, üretim ve istihdamın azalması, tüketim ve yatırımların azalması gibi göstergelerle tanımlanır. Bu süre zarfında işletmeler genellikle kârlarını azaltır, işçi çıkarmaları yapabilir, üretimlerini azaltabilirler. Rekabet artabilir ve tüketici güveni düşebilir. Resesyonun nedenleri arasında finansal krizler, üretim fazlası, yüksek işsizlik oranları, yüksek enflasyon, vergi artışları, doğal afetler, savaşlar ve pandemik hastalıklar gibi birçok faktör yer alabilir.
Geri Dön 06 Mayıs 2023 Cumartesi Önceki Yazılar