Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
22 Temmuz 2023 Cumartesi

Doğum oranı 2013'ten beri en düşük seviyesinde

Destatis'te yer alan verilere göre; Almanya'da kadın başına doğum oranı 2013 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yayımlanan rapora göre, 2022 yılında Almanya'da 738,819 bebek dünyaya geldi. Bu sayı, bir önceki yıl olan 2021'deki doğan bebek sayısına kıyasla 56,673 daha az olarak kaydedildi ve bu da yüzde 7'lik bir düşüş anlamına geliyor. 1997'den bu yana en fazla doğumun olduğu 2021'e göre ciddi bir gerileme yaşandığı belirtildi.

2013'ten bu yana en düşük doğum oranı

Aynı raporda, 2022 yılında ortalama bir kadının başına düşen doğan çocuk sayısı olan "zusammengefasste Geburtenziffer"ın, bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında azalarak 1.46 çocuk olduğu belirtildi. Bu seviye, 2013'ten bu yana en düşük oran olarak kaydedildi. Öte yandan, 2021 yılında doğum oranının 1.58'e yükseldiği ifade edildi. Gelişmiş ülkelerde, nüfusun azalmaması için, bir kadının ortalama 2.1 çocuk doğurması gerekiyor.

Berlin ve Hamburg'daki keskin düşüş

Rapor ayrıca, Almanya'nın bütün eyaletlerinde doğum oranlarının düştüğünü gösterdi. Özellikle Hamburg ve Berlin'de, diğer eyaletlere göre daha keskin bir düşüş yaşandığı ve her ikisinde de yüzde 10 oranında azalma görüldüğü belirtildi. En az düşüş ise Bremen'de gerçekleşti ve yüzde 4 oranında düşüş kaydedildi.

En yüksek ve en düşük doğurganlık hangi eyaletlerde?

2021 yılında doğurganlık oranının en yüksek olduğu eyaletler ise Rheinland-Pfalz ve Niedersachsen olarak belirlendi ve her ikisinde de 1.52 çocuk doğduğu ifade edildi. Berlin'de kadınların doğurganlık oranının ise 1.25 çocukla en düşük seviyede olduğu ve 2021 yılında da bu seviyede kalmaya devam ettiği vurgulandı. Batı Almanya'da 2021 yılına kıyasla doğum oranının 1.60'tan 1.48'e, Doğu Almanya'da ise 1.54'ten 1.43'e düştüğü kaydedildi.

1973 doğumlu kadınların ortalama olarak 1.57 çocuk doğurduğu raporda yer aldı. 1960'lı yıllarda kadınların ortalama doğum sayısının sürekli olarak azaldığı, 1968 doğumlu kadınların 1.49 çocukla tarihi en düşük seviyeye ulaştığı belirtildi. 1970'li yıllarda doğan kadınların ise 30 yaşın üzerinde özellikle daha fazla çocuk sahibi olduğu ifade edildi.

Ortalama anne ve baba olma yaşı

İlk doğum yaşlarında önemli bir değişiklik görülmedi. 2022 yılında annelerin ilk çocuklarını doğurdukları ortalama yaş 30.4 iken, bir önceki yıl 30.5 olarak belirlendi. Babaların ise, çocuğun annesi için ilk çocuğu doğurduğu ortalama yaş 33.3 yıl olarak sabit kaldığı aktarıldı. İlk çocuğu doğuran annelerin yaşlarına bakılmaksızın, ortalama anne yaşının 2022 yılında 31.7 yıl, ortalama baba yaşının ise 34.7 yıl olduğu görüldü.

Kuzey Avrupa'da benzer tablo

Aynı dönemde Kuzey Avrupa ülkelerinde de doğum oranlarında güçlü bir düşüş yaşandığı belirtildi. Danimarka, Norveç ve İsveç'te doğum oranlarının yüzde 9-10 arasında azaldığı ve Almanya'daki düşüşle benzer bir eğilim gösterdiği raporda yer aldı.

Geri Dön 22 Temmuz 2023 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN