AVRUPADAN Youtube Video
Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'de sahte içki uyarısı
Almanya, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını sahte içki kaynaklı metanol zehirlenmeleri konusunda uyardı. Son 1,5 ayda 133 kişi hayatını kaybetti, birçok şehirde operasyonlar düzenlendi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını sahte içki kaynaklı metanol zehirlenmeleri konusunda uyardı. Ankara ve İstanbul dahil olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde sahte veya tağşiş edilmiş alkollü içki tüketimine bağlı metanol zehirlenmeleri görüldüğü belirtildi.
Bakanlık, vatandaşlarına şu uyarılarda bulundu:
- Sokak satıcıları gibi ruhsatsız yerlerden kesinlikle alkollü içki satın almayın.
- Görme bozuklukları, mide bulantısı, baş dönmesi gibi metanol zehirlenmesi belirtileri görülmesi hâlinde derhal tıbbi yardım alın.
- İçkiyi yalnızca lisanslı satış noktalarından satın alın. Açılmamış orijinal ambalajlara ve resmi bandrollere dikkat edin. Bandrol üzerindeki baskı kalitesinin düşük olması veya yazım hataları, sahteciliğe işaret edebilir. Ev yapımı veya tağşiş edilmiş içkiden kaçının.
Sahte içki ölümleri artıyor: 1,5 ayda 133 can kaybı
Türkiye, metanol zehirlenmelerinde dünya sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor. Son bir buçuk ayda sahte içkiden kaynaklanan ölümler Ankara'da 63'e, İstanbul'da 70'e yükseldi. Ankara'da 36 kişi yoğun bakımda tedavi görüyor. İstanbul ve Ankara valiliklerinin aldığı önlemlere rağmen ölümlerin önüne geçilemedi.
Operasyonlar ve gözaltılar
Ankara'daki soruşturmalarda 30 kişi tutuklandı, 32 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul'da geçtiğimiz ay yapılan operasyonlarda 32 bin 862 litre kaçak metil ve etil alkol, 227 şişe sahte içki ve damıtma makineleri ele geçirildi.
Son bir haftada Antalya, Adana, Çanakkale, Burdur, Çankırı, Samsun, Bursa, Kastamonu, Muğla, Kocaeli, Gaziantep, Kütahya ve Tekirdağ'da yapılan operasyonlarda yüzlerce litre sahte içki ele geçirildi ve en az 51 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bazıları tutuklandı.
Uzman uyarısı: Metanol ölümcül
Acil Tıp Uzmanı Dr. Tanzer Korkmaz, metanolün endüstriyel ürünlerde yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunu ve denetimsiz üretilen içkilerde insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini belirtti. Kaçak içki üreticilerinin maliyet nedeniyle etanol yerine metanol kullandığını, ev yapımı içkilerde de hatalı fermantasyon sonucu metanol oluşabileceğini söyledi. Korkmaz, içkilerin bilinçsizce evde ve uygun olmayan koşullarda yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Metanol zehirlenmesinin belirtileri ve riskleri
Dr. Korkmaz, metanolün insan tüketimine uygun olmadığını ve vücutta zehirlenmelere yol açtığını ifade etti. Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, solunum problemleri, bilinç değişikliği, koma ve ölümcül organ hasarlarına neden olabileceğini belirtti. Az miktarda metanol alımının bile kalıcı hasarlara yol açabileceği konusunda uyardı.
Metanolün tespiti zor, önlem alınması şart
Metanol zehirlenmelerinin ölümcül olabileceğini belirten Korkmaz, yetkililerin ve tüketicilerin bilinçlenmesi ve önlem alması gerektiğini söyledi. İçkilerde metanolün duyularla tespit edilmesinin zor olduğunu, en güvenli yolun içkileri resmi satıcılardan ve güvenilir markalardan temin etmek olduğunu ifade etti. Bilinmeyen, etiketsiz ve aşırı ucuz içkilerden uzak durulması gerektiğini ekledi.
Sınır Tanımayan Hekimler'in (MSF) araştırmasına göre Türkiye, dünyada en çok metanol zehirlenmesi görülen sekizinci ülke.
Geri Dön 25 Şubat 2025 Salı Önceki Yazılar