AVRUPADAN Youtube Video
Diplomasız genç sayısı arttı
Almanya'da gençlerin yüzde 16'sı lise veya mesleki eğitim diploması olmadan hayata atılıyor. Erkeklerde bu oran daha yüksekken, kadınlar eğitimde başarılı olsa da iş gücüne katılımda geride kalıyor.
OECD tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, Almanya'da lise veya mesleki eğitim diploması olmadan hayata atılan gençlerin oranı, diğer sanayileşmiş ülkelere göre daha yüksek. Araştırmaya göre, Almanya'daki gençlerin yüzde 16'sı lise ya da mesleki eğitim diplomasına sahip değilken, bu oran OECD ortalamasında yüzde 14. Özellikle genç erkeklerde bu oran daha da artıyor. 2023’te genç erkeklerin yüzde 18'inin bu tür bir eğitimi tamamlamadığı, genç kadınlarda ise oranın yüzde 15 olduğu belirtildi.
Eğitim eksikliği iş dünyasında sorun yaratıyor
Eğitime yapılan yatırımlar 2015'ten bu yana yüzde 8 oranında artmasına rağmen, Almanya, gençler arasında lise diploması olmayanların oranının arttığı 4 OECD ülkesinden biri oldu. Alman Zanaatkarlar Merkez Birliği (ZDH), gençlerin eğitim eksikliğinin iş dünyasında ciddi sorunlara neden olduğunu vurguladı. Kadınlar arasında yüksek öğrenim oranı artarken, iş gücüne katılımlarında erkeklerle aralarındaki farkın sürdüğü belirtildi. Özellikle lise diploması olmayan genç kadınların istihdam oranı erkeklere göre oldukça düşük.
Kadınların başarısı iş piyasasına yansımıyor
Rapora göre, 25-34 yaş arası kadınların sadece yüzde 49'u lise veya mesleki eğitim diploması olmadan iş bulabilirken, bu oran erkeklerde yüzde 74'e çıkıyor. Bu durum, kadınların eğitimdeki başarılarının iş piyasasına yansımadığını gösteriyor. Almanya, yüksek öğrenime katılım oranlarında da OECD ortalamasının gerisinde kaldı. Almanya'da yüksek eğitim almış gençlerin oranı yüzde 40 iken, OECD ortalaması yüzde 47 olarak kaydedildi.
Geri Dön 13 Eylül 2024 Cuma Önceki Yazılar