Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
07 Mart 2024 Perşembe

Demir ve havayollarında eş zamanlı grevler

Almanya'da toplu pazarlık müzakereleri sonuçsuz kalan makinistler ile Lufthansa'nın yer hizmetleri çalışanları, bugün greve gidiyor. Makinistlerin grevi 1 gün, Lufthansa çalışanlarının ise 2 gün sürecek.

Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn - DB) arasındaki maaş artışı müzakereleri, uzlaşma sağlanamaması nedeniyle tekrar başarısızlıkla sonuçlandı. GDL, bu başarısızlık üzerine son dört ay içinde beşinci defa grev kararı aldı. Bu kararla, bugün yerel saatle 18.00'de başlayıp, yarın 13.00'te sona erecek grev, Almanya genelinde yük ve yolcu trenlerini etkileyecek. GDL Başkanı Weselsky, gelecekte daha fazla grevin olacağı konusunda uyarıda bulunarak, bu durumun demiryolu ulaşımının güvenilirliğini tehdit ettiğini belirtti. DB İnsan Kaynakları Direktörü Martin Seiler ise, GDL'nin taviz vermeyi reddettiğini ifade ederek, sendikayı müzakere masasına dönmeye çağırdı.

GDL, maaş artışının yanı sıra enflasyonla mücadele amacıyla bir defaya mahsus 3 bin avro ödeme ve vardiyalı çalışanların haftalık çalışma saatlerinin 38'den 35'e düşürülmesi taleplerini öne sürdü. Buna karşılık, DB makinistlerin maaşlarına ağustos ayından itibaren ortalama yüzde 4,8 artış ve Nisan 2025'ten itibaren yüzde 5 artış teklif etti, fakat bu öneri GDL tarafından kabul görmedi. DB, ayrıca çalışma saatlerinin düşürülmesi talebine karşı iş gücü sıkıntısını gerekçe göstererek esneklik teklifinde bulundu, ancak bu teklif de kabul edilmedi.

Grev dalgasının demiryolu ulaşımında önemli aksamalara yol açtığı ve yolcuları olumsuz etkilediği belirtiliyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’nden Tarife Uzmanı Dr. Hagen Lesch, GDL'nin demiryoluna büyük zarar verebileceği ve belirsizlik ortamında kimse tren rezervasyonu yapmayacağı konusunda uyarıda bulundu. Siyasi çevrelerden de duruma müdahale çağrıları gelirken, Ulaştırma Komisyonu Başkanı Udo Schiefner (SPD) ve Birlik Partisi Meclis Grup Başkan Yardımcısı Jens Spahn (CDU) gibi isimler, arabuluculuk yapılması gerektiğini vurguladı.

Lufthansa'da da grev var

Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) de Lufthansa'nın yer hizmetlerinde çalışanları için bugün sabah saat 04:00'te başlayıp, 9 Mart Cumartesi günü sabah 07:10'da sona eren iki günlük bir uyarı grevine gitme kararı aldı. Ver.di, yer hizmetleri personeli için en az 500 avro ve yüzde 12,5 oranında zam talep ediyor ve bu grevle ilgili olarak çalışanlara enflasyon ikramiyesi verilmesini de istiyor.

Rewe'de 5 günlük grev bugün başladı

Ver.di sendikası, Berlin'deki Rewe mağazası çalışanlarını daha iyi ücret ve çalışma şartları talebiyle beş günlük bir uyarı grevine çağırdı. Grev, bugün başlayacak ve pazartesi günüe kadar sürecek. Brandenburg'daki toptan satış mağazalarının da katılımı öngörülüyor.

Grevin başlangıcı, bugün saat 10.45'te Oranienburg'daki Rewe deposunda yapılacak bir mitingle olacak ve ardından Berlin merkezine bir gösteri düzenlenecek. Ver.di sendikasının açıklamasına göre, grev nedeniyle bazı Rewe mağazaları geçici olarak açılamayabilir ya da kapanabilir. Sendika, perakende sektöründeki çalışanlar için saat başına en az 2,50 avro ek ücret ve çalışma koşullarında iyileşme talep ediyor.

Grev kararı, işverenlerle yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesi sonucunda alındı. Sendika, işverenlerin ücret tekliflerini yetersiz buluyor ve çalışanların yüksek enflasyon karşısında alım güçlerinin azaldığını belirtiyor. Ver.di, perakende sektöründeki grev eylemlerini sürdürecek ve diğer bölgelerde de grev çağrılarında bulunabileceğini duyurdu.

Geri Dön 07 Mart 2024 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN