Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
09 Ocak 2024 Salı

Çiftçi protestoları sürüyor: Habeck'ten 'aşırı güçler' çıkışı

Almanya'da çiftçilerin, hükûmetin tarımdaki sübvansiyonları kaldırma planına karşı ülke genelindeki protestoları devam ediyor.

Çiftçi protestoları sürüyor: Habeck'ten 'aşırı güçler' çıkışı

Almanya'da çiftçiler, dün itibarıyla bir hafta boyunca ülkenin çeşitli şehirlerinde traktör konvoyları ve mitinglerle trafik ışığı hükûmetinin tarım politikasını protesto etmeye başladı. Protestoların, 15 Ocak'ta Berlin'de düzenlenecek büyük bir mitingle bitirilmesi planlanıyor.

Çiftçiler, hükûmetin tarımsal dizel sübvansiyonunun kaldırılması ve araç vergisi muafiyetinin sonlandırılmasının çiftlikleri iflas ettireceğini savunuyor. Geçtiğimiz hafta, Schleswig-Holstein eyaletinde, Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck'in bulunduğu iskele çiftçiler tarafından abluka altına alınmıştı. Feribottan inemeyen bakan, tekrar tatil yaptığı yere dönmek zorunda kalmıştı.

Habeck: Protestoların arkasında hükûmet kararlarından fazlası var

Habeck, çiftçilerin protestolarının 'aşırı güçler' tarafından gasp edilmesine karşı uyarıda bulundu. Yeşiller Partili Bakan, sosyal medyada paylaştığı videoda, "Darbe fantezileriyle ilgili çağrılar dolaşıyor. Aşırı gruplar oluşuyor, etnik milliyetçi semboller açıkça sergileniyor" dedi. Habeck, protestoların arkasında mevcut hükûmet kararlarından daha fazlasının olduğunu öne sürdü ve "Hepimiz bir çalkantı yaşıyoruz. Savaşlar, krizler, son iki yıldır yüksek enflasyon. Daha iyi bir gelecek umudu, yerini daha kötü bir geleceğin korkusuna bıraktı. Yorgunluk, hayal kırıklığı, endişe ve öfke yayıldı" diyerek, tarım politikasındaki değişiklikler hakkında tartışma çağrısında bulundu.

Çiftçiler Birliği: Şiddetten ve kaba kuvvetten uzak durun

Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, gösterilere katılan çiftçilere şiddetten ve kaba kuvvetten uzak durmaları çağrısında bulundu. Rukwied, "Endişelerimiz için eylem yapıyoruz. Protestolarda nasıl davranmamız gerektiği konusunda talimatlar verdik. Halkımızın bizi desteklemeye devam etmesini istiyoruz. Çok büyük bir destek hissediyoruz ve bunun için minnettarız" dedi.

Mahkeme otoyolların kapatılmasına izin verdi

Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi de çiftçileri haklı bularak otoyolların bloke edilmesine izin verdi. Ancak göstericilerin acil durum şeritlerini açık tutması, polis ve ambulanslar için her an geçebilir alan bırakması ve otoyol çıkışlarını kapatmaması gerekiyor.

Çiftçilerin protestoları, Almanya'da siyasi ve toplumsal tartışmaları alevlendirdi. Protestolara destek verenler, çiftçilerin haklarını savunduğunu söylerken, karşı çıkanlar ise protestoların yasadışı olduğunu ve ekonomiye zarar verdiğini iddia ediyor.

Polis sendikası: Protestolar disiplinli ve sorumluydu

Alman Polis Sendikası (DPoIG) Başkanı Rainer Wendt de, çiftçi protestolarına ilişkin Bild’e verdiği demeçte, “Çiftçilerimizi kriminalize etme ve onları ‘sağ köşeye itme’ çabaları başarısız oldu. Şu ana kadarki protestolar disiplinli ve sorumluydu. Bundan daha azını zaten beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

Söder'den AfD uyarısı

Bununla birlikte CSU lideri Markus Söder ise, protestoların ‘hukukun üstünlüğü temelinde’ gerçekleşmesi gerektiği çağrısında bulundu ve ‘AfD gibi radikal grupların, mevcut protestoları kendi amaçları doğrultusunda kullanmaya çalışması’ konusunda uyardı.

SPD'li Weil çiftçileri destekledi

SPD'li Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil ise, çiftçilerin taleplerini destekledi ve trafik ışığı hükûmetinin önerisine karşı çıktı. Weil, tarıma yönelik planlanan sübvansiyon kesintilerinin geri çekilmesi için trafik ışığına çağrıda bulundu.

Özellikle tarım araçlarında mazotun 2026 yılına kadar kademeli olarak kaldırılmasını eleştiren SPD'li politikacı "Bu, özellikle küçük şirketler için ciddi bir yük. Daha yüksek karbondioksit ücreti de çiftçileri etkileyecek" dedi.

Aiwanger: Berlin'de kararları 'inekle domuzu ayırt edemeyenler' veriyor

Özgür Seçmenler (FW) Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Ekonomi Bakanı Hubert Aiwanger de çiftçilere destek sözü verdi. Kendisinin de Aşağı Bavyera'da çiftçi olduğunu söyleyen Aiwanger, protestoların 'toplumun arz güvenliğiyle' ilgili olduğunu söyledi:

Almanya, Çin'den gelen bir gemiye bağımlı kalmamalı. Çiftçiler, pazartesi sabahından pazar akşamına kadar çalışan, çalışkan insanlar. Bunun için federal hükûmet tarafından takdir edilmeleri gerekir. Ancak Berlin'de kararlar 'inekle domuzu ayırt edemeyen insanlar' tarafından (Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir’i kastederek) veriliyor.

Geri Dön 09 Ocak 2024 Salı Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN