AVRUPADAN Youtube Video
CDU ‘Gündem 2030’u duyurdu
CDU’nun “Gündem 2030” planı vergi indirimleri, sosyal reformlar ve ekonomik büyüme hedefleriyle dikkat çekerken, sendikalar planı çalışan haklarına saldırı olarak eleştiriyor.
Almanya’da 23 Şubat’ta yapılacak erken genel seçim öncesinde ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), “Gündem 2030” adını verdiği ekonomik programını açıklamaya hazırlanıyor. Parti, 3 Şubat’taki kongrede, iktidara gelmesi hâlinde uygulanacak bu tedbirleri resmi olarak kabul edecek. CDU, 2030’a kadar yüzde 2 büyüme hedefini öncelikli olarak belirledi.
Vergi ve sosyal düzenlemeler
Gündem 2030 kapsamında şu düzenlemeler öne çıkıyor:
- 80 bin avro üzerindeki yıllık gelirlerden daha yüksek oranlarda vergi alınacak.
- Dayanışma vergisi kaldırılacak.
- Fazla mesai primleri vergiden muaf tutulacak.
- Çocuk bakımı ve ev hizmetleri için yapılan harcamalara vergi indirimi uygulanacak.
- Emeklilik yaşına ulaşıp çalışmaya devam edenlere ayda 2.000 avroya kadar vergiden muaf gelir sağlanacak.
- Bürokratik engeller azaltılacak.
Merz: Ekonomik politikalarda köklü değişime ihtiyaç var
CDU lideri Friedrich Merz, mevcut trafik ışığı koalisyonunun politikalarını eleştirerek, Almanya’nın derin bir kriz içinde olduğunu savundu. Merz, CSU’nun Seeon’daki toplantısında yaptığı konuşmada, “Ülkemiz şu anda hak ettiği seviyede yönetilmiyor. Almanya’nın politikada köklü bir değişime ihtiyacı var” dedi.
Merz ayrıca, hükûmet sorumluluğunu üstlenmeleri hâlinde “Vatandaşlık Parası” (Bürgergeld) uygulamasını kaldıracaklarını ve bunun yerine ihtiyaç sahipleri için yeni bir sosyal güvenlik modeli getireceklerini belirtti.
Sendikalardan CDU’ya tepki
CDU’nun planı, Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) tarafından eleştirildi. DGB Yönetim Kurulu Üyesi Stefan Körzell, “Gündem 2030’un mevcut zorluklara çözüm getirmediğini” söyledi. Körzell, vatandaşlık parasının kaldırılmasının kalifiye işgücü sorununu çözmeyeceğini vurguladı ve haftalık azami çalışma saatine geçilmesinin çalışan haklarına yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.
DGB, ayrıca vaat edilen vergi indiriminin üst gelir gruplarını daha fazla etkilediğini ve federal bütçede 100 milyar avroluk bir açık yaratacağını öne sürdü.
Geri Dön 11 Ocak 2025 Cumartesi Önceki Yazılar