AVRUPADAN Youtube Video
Bütçe krizi: SPD lideri de borç freninin askıya alınmasını istiyor
SPD lideri Saskia Esken, dünya genelindeki çatışmaların olası mali etkilerini göz önünde bulundurarak, borç freninin askıya alınmasını istedi.
Almanya'da SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan hükûmette borç freni konusundaki tartışmalar devam ediyor. SPD lideri Saskia Esken, dünya genelindeki çatışmaların olası mali etkilerini göz önünde bulundurarak, borç freninin askıya alınmasını istedi.
Rheinische Post'a verdiği röportajda, "Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle devam eden krizler, diğer görevleri de ihmâl etmeden normal bir bütçeyle karşılanamayacak zorluklar yaratıyor. Sosyal altyapı, demokrasiyi teşvik veya entegrasyon pahasına kriz yönetimi; SPD ile yapılamaz. Borç freni düzenlemesinde bir istisna daha ihtiyacımız olduğuna inanıyorum" dedi.
Esken, mevcut borç freninin modern altyapı yatırımlarını yönetmeye uygun olmadığını belirtti ve "Eğer borç freni yatırımı ve inovasyonu frenliyorsa, bu düzenlemenin kaldırılması gerekiyor" dedi.
Lindner borç frenini destekliyor
Federal Maliye Bakanı Christian Lindner ise, borç frenini uzun vadeli borçlar sonrasında mali politikada normalleşme için uygun bir araç olarak görüyor. 2024 bütçesine göre, Alman hükûmeti gelecek yıl yaklaşık 445,7 milyar avro harcama yapmayı planlıyor. Bu, 2023 bütçe planına göre yaklaşık 30 milyar avro daha fazla harcama anlamına geliyor. Gelecek yılın bütçesinde gelirlerin yine 445,7 milyar avro olması beklenirken, harcamaların 16,6 milyar avroluk yeni borçla finanse edilmesi planlanıyor.
Lindner, Almanya'nın 2024 bütçesinin maliye politikasında normalleşmeye yönelik sadece bir ilk adım olduğunu belirterek, "Tüm sorunları kamu parasıyla çözemeyiz" dedi. Ayrıca, yeni bütçeye göre, savunma dışındaki tüm bakanlıkların 2024'te toplamda 3,5 milyar avro tasarruf yapılması planlanıyor. İstihdam ve sosyal harcamalar için bütçe artırılırken, savunma bütçesinin de artması öngörülüyor.
Geri Dön 31 Ekim 2023 Salı Önceki Yazılar