Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
04 Aralık 2023 Pazartesi

Bütçe krizi: Bürgergeld tartışması sürüyor

Almanya'da Bürgergeld'e yapılması planlanan yüzde 12'lik artış, bütçe krizi üzerinden eleştirilere maruz kalıyor.

Bütçe krizi: Bürgergeld tartışması sürüyor

Almanya'da Vatandaşlık Parası (Bürgergeld), 2022 yılında yürürlüğe girdi ve Hartz IV'ün yerini aldı. Bürgergeld kapsamında, 18 yaşından büyük ve çalışamayan herkes, aylık olarak devletten para alıyor.

Bürgergeld, 1 Ocak 2024'ten itibaren yüzde 12 oranında artacak. Bu artış, genel fiyat artışını dengelemesi amacıyla yapılıyor. Ancak, bu artışa karşı bazı siyasi partiler ve gruplar eleştiriler var.

SPD'li Bas: Popülizm, zenginle fakiri karşı karşıya getiriyor

Federal Meclis Başkanı Bärbel Bas, AFP haber ajansına verdiği demeçte, Bürgergeld artışına yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Bas, bu eleştirilerin göç meselesi ile ilişkilendirildiğini ve yardım alan kişileri yanlış bir genel zan altında bıraktığını söyledi.

Bas, mevcut tasarruf baskısı altında sosyal grupları karşı karşıya getirmemek konusunda uyarıda bulundu ve "Bu popülizm bizi, fakir ile zenginin karşı karşıya geldiği bir iklime sürüklüyor" dedi.

CSU'lu Söder: Bürgergeld pratik testi geçemedi

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ise Bürgergeld'in köklü bir şekilde gözden geçirilmesi ve oranların düşürülmesi çağrısında bulundu. Söder, "Bürgergeld pratik testi geçemedi. Genel seviye çok yüksek. Çalışan herkes, çalışmayan birinden fark edilebilir ölçüde daha fazla almalıdır" diye konuştu.

Söder, Bürgergeld'in temelden yeniden düzenlenmesi ve bu arada planlanan artışın derhal bir yıl ertelenmesini sağlamak için bir Federal Konsey çağrısı yaptı. Söder ayrıca yeni gelen Ukraynalı mültecilere yapılan vatandaşlık ödeneği ödemelerinin durdurulmasını talep etti.

FDP'li Djir-Sarai: Bürgergeld'deki artış artık uygun değil

FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, Bild am Sonntag'a verdiği demeçte Bürgergeld oranlarındaki artışı eleştirdi. Djir-Sarai, "Federal hükûmet tarafından harcanan her üç avrodan biri sosyal harcamalara gidiyor. Bu artık mümkün değil" dedi.

Djir-Sarai, bütçelerin daraldığı ve enflasyonun düştüğü bir dönemde hükûmetin Bürgergeld'i yüzde on iki oranında arttırmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hükûmet, planlanan artışları gözden geçirecek

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, planlanan artışların gözden geçirileceğini açıkladı. Lindner, Funke medyaya verdiği demeçte, enflasyon oranının şu anda, 2024 yılı için standart oran belirlendiğinde tahmin edilenden çok daha iyi geliştiğini söyledi.

Lindner, "Bu nedenle ücretler ve sosyal yardımlar arasındaki farkın gözden geçirilmesinde, ayarlama prosedürüne bakmamız gerekecek. Çünkü bir kişinin çalışıp çalışmaması her zaman elle tutulur bir fark yaratmalı" dedi.

Lindner, 2024 bütçesindeki açıkları kapatmak için tasarruf çağrısında bulundu. Röportajda 'üç büyük maliyet bloğu' adını verdiği sosyal harcamalara ek olarak, uluslararası iklim finansmanı ve devlet sübvansiyonlarında da kesintiler olabileceğini söyledi.

CDU'dan farklı sesler

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, Bürgergeld alan gençlere yönelik daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu. Linnemann, 'genç yaşta' çalışabilecek durumda olup da çalışmayanların 'yüzde 30 kesinti yerine yüzde 50 ya da daha fazla kesintiyi göze almak zorunda kalacaklarını' söyledi.

Ancak CDU/CSU'dan da sosyal kesintilere ilişkin uyarı sesleri yükseldi. Kuzey Ren-Vestfalya Sosyal İşler Bakanı Karl-Josef Laumann, Bürgergeld'e yapılacak artışı 'acilen gerekli' olarak nitelendirdi. Laumann, mevcut bütçe krizinde sadece sosyal yardımları eleştirmenin yanlış olduğunu söyledi.

Geri Dön 04 Aralık 2023 Pazartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN