AVRUPADAN Youtube Video
"Bürgergeld'in her şeyden evvel bir imaj sorunu var"
Almanya'da yapılan bir araştırma, Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) hakkındaki endişeleri ortaya koydu ve yeni bir tartışma açtı.
Almanya'da Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) uygulaması, yılbaşında yüzde 12 oranında artışla bekar bireyler için aylık 563 avroya yükseltildi. Bu durum, Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil tarafından "Son 20 yılın en büyük sosyal reformlarından biri" olarak nitelendirilmişti. Ancak, Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) ve Bochum Üniversitesi'nin iş birliğiyle yürütülen yeni bir araştırma, Bürgergeld ile ilgili endişeleri tekrar gündeme getirdi. Çalışmayı yürüten sosyal bilimci Jürgen Schupp, "Bürgergeld'in her şeyden evvel bir imaj sorunu var" dedi.
Jobcenter çalışanlarının Bürgergeld endişesi
Araştırmaya göre, Kuzey Ren-Vestfalya'daki İş Bulma Kurumları'nda (Jobcenter) çalışanların büyük bir kısmı, Bürgergeld'deki artışın aşırı olduğunu ve bu durumun insanların yeni iş bulma motivasyonunu azalttığı kanaatinde. Ankete katılan çalışanların yüzde 60'ı, zammın çok yüksek olduğunu belirtirken, yüzde 63'ü ise Bürgergeld alan bireylerin iş bulma motivasyonunun düştüğünü ifade etti.
FDP'li Kober: Parti çıkarları nedeniyle gerçekleri göz ardı etmemeliyiz
Birlik Meclis Grubu Çalışma ve Sosyal İşler Sözcüsü Stephan Stracke, destek ve talep arasında yeni bir denge kurulması gerektiğini ve Jobcenter çalışanlarının Bürgergeld uygulanmasındaki eksikliklerden şikâyetçi olduğunu dile getirdi.
FDP Meclis Grubu İşgücü Piyasası Politikası Sözcüsü Pascal Kober ise, Jobcenter çalışanlarının eleştirilerinin ciddiye alınması gerektiğini ve "parti çıkarları nedeniyle yaşanan gerçekleri göz ardı etmenin ihmâlkârlık olacağını" vurguladı. FDP, Bürgergeld'de daha sıkı yaptırımlar uygulanması yönünde çağrıda bulunan bir karar taslağını parti kongresine sunmuştu.
Temizlik sektöründe kriz: Şirketler personel bulamamaktan şikâyetçi
Temizlik sektörü de ciddi bir personel krizi ile karşı karşıya. Federal Bina Temizlik Şirketleri Birliği'nin 2023 sonbaharında gerçekleştirdiği bir anket, sektördeki şirketlerin büyük bir kısmının personel bulmakta zorlandığını ve bu durumun gelir kaybına neden olduğunu ortaya koydu. Şirketler, bu durumu özellikle Ocak 2023'te uygulamaya giren Bürgergeld'in çalışma isteğini azaltmasına bağlıyor.
Ankete göre, şirketlerin yarısı yeni sipariş alamamaktan ve dolayısıyla gelir kaybı yaşamaktan şikayetçi. Ayrıca, katılımcı şirketlerin yüzde 28,4'ü çalışanlarının Bürgergeld'i gerekçe göstererek işten ayrıldığını veya ayrılacağını belirtiyor. Şirketlerin yüzde 85,7'si ise Bürgergeld alan kişileri işe çekmekte veya ileri eğitim programlarına yönlendirmede başarısız olduklarını ifade ediyor.
Geri Dön 26 Nisan 2024 Cuma Önceki Yazılar