AVRUPADAN Youtube Video
Bu kez AfD'li siyasetçiler saldırıya uğradı
Stuttgart'ta, Baden Württemberg Eyalet Parlamentosu önünde, Anayasa'nın 75'inci yıl dönümü kutlamaları öncesinde iki AfD'li siyasetçi saldırıya uğradı.
Olayda tıbbi müdahaleye gerek duyulmadı. Stuttgart polisi, çarşamba öğleden sonra yaşanan olayda, birkaç kişinin AfD Eyalet Meclis Grubu'nun bilgi standını kapatıp pankart açtığını ve üyelere sözlü ve fiziksel olarak saldırdığını açıkladı. Saldırıya karışan 19 ve 23 yaşlarındaki iki kadın gözaltına alındı, diğer şüpheliler ise aranıyor.
Saldırıya uğrayan milletvekilleri, Meclis Grup Başkan Yardımcısı Miguel Klauß ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Hans-Jürgen Goßner, saldırganların çoğunluğu kadın olan 5-6 kişilik aşırı solcu bir grup olduğunu iddia etti. Klauß, saldırganların "Tüm Stuttgart AfD'den nefret ediyor" sloganı attığını belirtti.
Ne olmuştu?
Almanya genelinde siyasetçilere yönelik saldırılar artmaya devam ediyor. Berlin Eyaleti Ekonomi Bakanı Franziska Giffey'e yapılan saldırı, son zamanlarda yaşanan beşinci saldırı olarak kaydedildi. Ayrıca, 3 Mayıs'ta Saksonya'nın Dresden kentinde SPD'li Avrupa Parlamentosu Milletvekili Matthias Ecke, aşırı sağcı bir saldırgan tarafından ağır yaralandı. Polis raporlarına göre, Almanya'da siyasetçilere yönelik suçlar 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 53 artış gösterdi. 2019'a kıyasla 2022'de siyasetçilere yapılan saldırı sayısı neredeyse iki katına çıkarak toplam 2 bin 790 vakaya ulaştı.
Ceza tartışması
Siyasetçilere yönelik artan saldırılar endişe yaratmaya devam ediyor. Bu durum, federal ve eyalet içişleri bakanlarını siyasetçilere yönelik saldırılara daha sert cezalar verilmesi çağrısında bulunmaya itti. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu daha sert cezaların savunucusu olarak öne çıktı.
Bild gazetesine konuşan Hakim Clivia von Dewitz ise mevcut yasaların zaten yeterince yüksek cezalar öngördüğünü belirtti, ancak suçların işlenmeye devam ettiğini vurguladı. Von Dewitz, asıl ihtiyacın hızlı tepki ve karar verme yeteneği olduğunu söyledi ve "Hukukun üstünlüğünden taviz verilmemesi gerektiğini" ekledi. Ayrıca, yargının aşırı yük altında olduğunu belirterek daha fazla hakim ve savcıya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Erlangen Üniversitesi'nden Psikolog ve Kriminolog Prof. Dr. Dr. Friedrich Lösel ise daha sert ceza tehdidinin etkili olacağına inanmadığını dile getirdi. Lösel, faillerin mutlaka cezalandırılacaklarını bilmesinin önemli olduğunu, bu durumun suçların yanına kâr kalacağı varsayımını engelleyeceğini belirtti. Lösel, özellikle genç faillerin durumunda sadece tutuklamanın işe yaramadığını, eğitimsel ve psikolojik destekle çalışılması gerektiğini vurguladı.
Mevcut yasalara göre, bedensel zarar verme suçları 5 yıla kadar hapis cezasıyla, daha tehlikeli bedensel zararlar ise 10 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Ancak, Avukat ve Ceza Hukuku Uzmanı Udo Vetter, uygulamada ilk kez bedensel zarar verenlerin çoğunlukla sadece para cezasıyla cezalandırıldığını belirtti.
Geri Dön 10 Mayıs 2024 Cuma Önceki Yazılar