Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
06 Aralık 2023 Çarşamba

Birlik olmadan hükûmet kurulamıyor

Yapılan son anket, Birlik partileri olmadan bir hükûmet kurmanın mümkün olmadığını ortaya koydu. Ayrıca, aşırı sağcı AfD'nin yükselişi de sürüyor.

Birlik olmadan hükûmet kurulamıyor

Almanya'da INSA araştırma şirketi tarafından Bild gazetesine adına yapılan son anket, Birlik partileri (CDU/CSU) olmadan bir sonraki hükûmetin kurulmasının zor olabileceğini ortaya koydu.

Ankete göre, bu pazar Almanya'da Federal Meclis seçimleri olsa trafik ışığı koalisyonu partilerinden Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 15, Yeşiller Partisi yüzde 13 (+ 0,5), Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 6 oy alacak. Diğer taraftan Birlik partileri yüzde 29,5 (-1), aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 22,5 (+0,5) oy alırken, Sol Parti yüzde 3,5’lik (-0,5) oy oranı ile baraj altı kalarak Meclis’e girmeyi başaramıyor.

Oyların yüzde 13,5'i yüzde 5'lik barajı geçemeyen partilere gittiği için yüzde 43,5 gibi düşük bir oranda Meclis çoğunluğunu sağlamak mümkün. Trafik ışığı koalisyonunun oy oranı son ankete göre; yüzde 34,5 ile açıkça Meclis çoğunluğunun gerisinde kalıyor.

Bu durumda, hem CDU/CSU ile SPD'den oluşan siyah-kırmızı koalisyon toplam yüzde 45 oy oranı ile; hem de CDU/CSU, Yeşiller ve FDP'den oluşan Jamaika koalisyonu toplam yüzde 48,5’lik oy oranı ile Meclis çoğunluğunu elde edebiliyor. Yani, Birlik partileri olmadan hükûmet kurmak mümkün görünmüyor.

INSA Başkanı Hermann Binkert, Bild gazetesine yaptığı demeçte, “Birlik (CDU/CSU) açık ara en güçlü parti olmaya devam ediyor. Seçimden sonra, onlara karşı bir hükûmet kurulamadı. Sol Parti düşüşe devam ediyor. Açıkça yüzde 5 barajını takılıyor” dedi.

En popüler siyasetçilerde Birlik partileri öne çıktı

Ankete göre, Almanya'nın en popüler siyasetçileri sıralamasında liderliği kaptırmayan Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius'u (SPD), Bavyera Eyaleti Başbakanı ve CSU lideri Markus Söder, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst (CDU), Hessen Eyaleti Başbakanı Boris Rhein (CDU) ve CDU lideri Friedrich Merz izledi. Böylece Savunma Bakanı'nın ardından ilk beşte Birlik partilerinden olan siyasetçiler yer aldı.

FDP'nin Avrupa seçimlerinin en büyük adayı Marie-Agnes Strack-Zimmermann da listeye eklenen yeni isim oldu.

Maliye Bakanı ve FDP lideri Christian Lindner ise 12'nci sıradan 15'inci sıraya yeriledi. 14'üncü sıraya yükselen AfD lideri Alice Weidel böylece Maliye Bakanı’nı Lindner’i, 16'ncı sıradaki Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller Partisi) ve 17'nci sıradaki Başbakan Olaf Scholz’u (SPD) geçmeyi başardı.

Haftanın bir diğer kaybedeni ise, artık kendi partisiyle puan kazanmak isteyen eski Sol Partili Sahra Wagenknecht oldu. Wagenknecht, 5'inci sıradan 8'inci sıraya düştü.

Listenin en sonunda ise AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla (18'inci sıra), Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD, 19'uncu sıra) ve Sol Parti lideri Janine Wissler (20'nci sıra) yer aldı.

Geri Dön 06 Aralık 2023 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN