AVRUPADAN Youtube Video
Birleşmenin 33’üncü yılı kutlandı: Doğu-Batı tartışması sürüyor
İki Almanya'nın birleşmesinin 33'üncü yılı kutlandı. Kutlamalarla birlikte, Doğu ile Batı arasındaki farklar da yeniden gündemdeydi.
3 Ekim'de Hamburg'da 'Alman Birliği Günü' kutlamaları 'Ufukların Açılması' sloganıyla gerçekleştirildi. Bu kutlamalar, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD) ile Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin (DDR) resmi olarak birleştiği günün yıl dönümünü anmak için düzenleniyor.
Almanya'da her yıl farklı bir şehirde gerçekleşen bu kutlamaların bu yılki mekanı Hamburg oldu.
Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Alman Birliği Günü vesilesiyle verdiği bir röportajda, "Doğu Almanya'da yaşayan birçok insan kendilerini görünmez ve duyulmaz hissediyor. Bu yüzden Batı Almanları, eleştirel bir bakış açısıyla kendi durumlarına bakmalılar. Doğu Almanların hikayeleri, ortak tarihimizin daha büyük bir parçası olmalı" ifadelerini kullandı.
"Birleşmenin yükü adil bir şekilde dağıtılmadı"
Hamburg Eyalet Başbakanı Peter Tschentscher, etkinliklere ev sahipliği yaptığı konuşmasında, 1990'dan bu yana Batı Almanya'da çok fazla şeyin değişmediğini ve Doğu Almanya'da yaşayanların hâlâ özel ve iş hayatlarında büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Tschentscher, "Birleşmenin yükü adil bir şekilde dağıtılmadı" şeklinde konuştu.
Doğu Almanya'da yaşayanlar kendilerini 'ikinci sınıf' hissediyor
Eski Şansölye Angela Merkel, katıldığı ZDF programında "Almanya herkesi kapsıyor" demişti, ancak son anket sonuçları bu kadar iyimser değil.
ZDF tarafından gerçekleştirilen ankette, "Almanya'nın birleşmesinden sonra kendinizi hâlâ ikinci sınıf vatandaş gibi mi hissediyorsunuz?" sorusu yöneltildi ve Doğu Almanya'da yaşayanların yüzde 50'si, bu soruya evet cevabını verdi. 2019'da yapılan ankette, bu oran yüzde 44 çıkmıştı.
Alman Merkez Bankası (Bundesbank) verilerine göre, Almanya'daki özel hanelerin varlıkları 2017-2021 yılları arasında artarak 316 bin 500 avroya yükseldi. Ancak Doğu ve Batı Almanya arasındaki ekonomik eşitsizlik hâlâ devam ediyor. 2021'de Doğu'da bir hane halkının ortalama serveti 43 bin 400 avro iken, Batı'da bu rakam 127 bin 900 avroydu. Son ankete göre, Doğu'daki servet artışı Batı'ya göre daha hızlı gerçekleşti.
Doğu Almanya'da beş kişiden biri 13 avrodan az kazanıyor
Buna rağmen, Almanya'nın birleşmesinin üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen, Doğu Almanya'da yaşayanlar hâlâ Batı'dakilerden daha düşük gelir elde ediyorlar. Yasal asgari ücret artışı, Doğu ve Batı arasındaki bu uçurumu kapatmaya yeterli olmadı.
Sol Parti, Federal Meclis'e verdiği bir soru önergesine dayanarak, Doğu Almanya'da yaşayan her beş çalışandan birinin saatlik ücretinin 13 avronun altında olduğunu bildirdi. Buna karşılık Batı'da her altı kişiden biri aynı ücret aralığında bulunuyor.
Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, ülkenin sosyal ve ekonomik birliği için 2024 yılından itibaren ülke genelinde saatlik 14 avro asgari ücrete ihtiyaç olduğunu savundu. Şu anki asgari saat ücreti 12 avro. Bu plana göre, önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık 6 milyon işçi reel ücret kayıpları yaşayacak.
Bartsch, "Doğu'daki hoşnutsuzluk artıyor. Hükûmet, gelecek yıl Doğu'da yapılacak eyalet seçimlerinde siyasi bir felaket yaşanmasını istemiyorsa, politikasında gözle görülür bir değişiklik yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Geri Dön 04 Ekim 2023 Çarşamba Önceki Yazılar