AVRUPADAN Youtube Video
Beş çocuktan 1’i yoksulluktan muzdarip
Almanya'da her beş çocuktan biri yoksulluk riski altında yaşıyor. Özellikle göçmen aileler ve çok çocuklu hanelerde bu risk daha yüksek.
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, 2022 yılı itibarıyla her beş çocuktan biri yoksulluk riskiyle karşı karşıya. Nürnberg merkezli İstihdam Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü'nün (IAB) raporuna göre, 15 yaş altındaki çocukların yüzde 18,8'i, gelirleri yoksulluk sınırının altında olan hanelerde yaşıyor.
Kimler yoksul kabul ediliyor?
Almanya'da yoksulluk sınırı, bir hanenin gelirinin, ülkedeki hanelerin medyan gelirinin yüzde 60'ının altında kalması olarak tanımlanıyor. Genel nüfusta bu oran yüzde 17 iken, iki yetişkin ve 14 yaş altı iki çocuğun bulunduğu dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 2.421 avro olarak belirlenmiş durumda. Bu gelirin altında olan haneler yoksul kabul ediliyor.
Araştırma, yoksulluk sınırının altında yaşamanın ailelerin para biriktirme, tatile gitme veya eski eşyalarını yenileme gibi imkanlarını kısıtladığını ortaya koyuyor.
Büyük şehirlerde yoksulluk riski daha düşük
Yalnız ebeveynler, göçmen aileler, üç veya daha fazla çocuğu olan aileler ve Doğu Almanya’daki hanelerde çocukların yoksulluk riskinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Eğitim düzeyi yüksek ebeveynlerin çocukları ise yoksulluk riskiyle daha az karşılaşıyor. Ayrıca, büyük şehirlerde yoksulluk riski, kırsal ve orta ölçekli yerleşim yerlerine kıyasla daha düşük.
Almanya Sosyal Derneği (SoVD) Başkanı Michaela Engelmeier, federal hükûmetin, eyaletlerin ve belediyelerin bu konuda sorumluluk almaları gerektiğini belirterek, "Çocuklardan tasarruf etmek, geleceğimizden tasarruf etmektir. Yoksulluğun yaşam üzerindeki etkileri ciddi ve kalıcıdır" dedi.
Geri Dön 13 Eylül 2024 Cuma Önceki Yazılar