AVRUPADAN Youtube Video
Berlin Duvarı’nın yıkılışının 35'inci yılı
Almanya’nın başkenti Berlin’i 1961-1989 yılları arasında ikiye bölen ve Soğuk Savaş’ın simgesi hâline gelen Berlin Duvarı’nın yıkılmasının üzerinden 35 yıl geçti.
İkinci Dünya Savaşı'nda mağlup olan Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği tarafından 4 bölgeye ayrıldı. 1949’da ABD, İngiltere ve Fransa kontrolündeki bölgeler birleştirilerek Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD) kuruldu. Aynı yıl Sovyetler Birliği kontrolündeki bölgede ise Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) ilan edildi ve Almanya resmen ikiye bölündü.
Berlin Duvarı inşa edildi
Ekonomik nedenlerle 2,5 milyondan fazla genç ve eğitimli kişi, Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya kaçtı. Bu durumu engellemek isteyen Doğu Almanya, 12 Ağustos 1961’de sınırı gizlice kapatma kararı aldı ve Sovyet kontrolündeki bölge dikenli tellerle çevrildi. Teller yetersiz kalınca, 17 Ağustos 1961’de "Utanç Duvarı" olarak anılan Berlin Duvarı inşa edilmeye başlandı. 3,6 metre yüksekliğindeki duvar, Almanya’yı fiziksel olarak da ayırdı ve Soğuk Savaş’ın simgesi oldu.
Demir perde çöktü
Berlin’in ortasından geçen duvar, şehri ikiye bölerken çevresinde toplam 155 kilometre uzunluğunda örüldü. Doğu Almanya’dan Batı’ya kaçmaya çalışan birçok kişi hayatını kaybetti. Kayıtlara göre bu sayı 136 olsa da, ölenlerin sayısının 250’ye kadar çıktığı tahmin ediliyor. 28 yıl boyunca ayakta kalan Berlin Duvarı, 9 Kasım 1989’da yıkıldı ve Soğuk Savaş sona erdi.
Duvarın acı izleri
Berlin Duvarı, "Utanç Duvarı" olarak tarihe geçti ve hem Doğu hem de Batı Almanya’da yaşayanlarda derin izler bıraktı.
Geri Dön 09 Kasım 2024 Cumartesi Önceki Yazılar