Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
29 Mayıs 2024 Çarşamba

Bakıma muhtaç insan sayısında rekor artış

Almanya'da bakıma muhtaç insan sayısı beklenenden çok daha fazla arttı. Beklenti 50 bin civarındayken, artış 360 bini geçti.

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, “Demografik nedenlerden dolayı 2023 yılında sadece 50 bin civarında bir artış bekleniyordu. Ancak artış 360 binin üzerinde” dedi. Almanya’da bakıma ihtiyacı olan hasta sayısı 2023'te keskin bir artış göstererek 5,2 milyonun üzerine çıktı.

'Sandviç etkisi'

RND’ye konuşan Bakan Lauterbach, uzun vadeli bakım sigortasında akut bir sorun yaşandığını belirtti ve "Bunun neden böyle olduğunu henüz tam olarak anlamış değiliz" dedi. Bakan, ani artışın nedeni olarak 'sandviç etkisi'ni (Sandwicheffekt) gösterdi. Bakım gerektiren çok yaşlı insanların yanı sıra, artık bakıma muhtaç hâle gelen ilk doğum patlaması kuşağının da katıldığını söyledi. İlk kez aynı anda iki neslin bakıma muhtaç olduğunu vurguladı.

Lauterbach, sadece mevcut ‘ek katkı’ sistemiyle bakım hizmetlerinin seviyesini korumanın mümkün olmadığını belirtti. Ancak bu yasama döneminde kapsamlı bir mali reformun muhtemelen gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Çeşitli bakanlıkların ve koalisyon ortaklarının görüşlerinin farklı olduğunu belirten Bakan, bir çalışma grubunun bir sonraki yasama döneminde büyük bir bakım reformu için iyi bir temel oluşturacağını kaydetti.

"Hayatı boyunca çalışanların destek almaya hakkı var"

Bakan Lauterbach, gelecekte uzun süreli bakıma muhtaç kişilere yönelik sosyal yardımların sosyal yardım daireleri yerine bakım sigortası tarafından ödenmesini önerdi. Sağlık Bakanı, “Hayatı boyunca çok çalışmış insanların sosyal yardım kurumuna bağımlı olmayı onur kırıcı buluyorlar” dedi. Bakım masraflarını karşılayamayan kişilerin, bakım yardımı için sosyal yardım dairesine başvurabildiğini belirtti. Ancak bu hizmetlerin gelecekte bakım sigortası tarafından finanse edilebilmesi için, yerel yönetimlerin tasarruf ettiği vergi paralarının bakım sigortası fonuna aktarılması gerektiğini söyledi. “Hayatı boyunca çalışmış ve yaşlılıkta bakım masraflarını karşılayamayan bir kişinin destek almaya hakkı vardır ve bu bir sosyal vaka değildir” diye ekledi.

Bakım sigorta primlerinde zam kapıda

Bakıma muhtaç kişi sayısındaki bu artış, 2025'te sağlık sigortası primlerinde de artış anlamına geliyor. Sigorta primlerini ödeyenler, 2025’in başında prim artışına hazırlıklı olmalı. DAK CEO'su Andreas Storm, mevcut verilere göre katkı oranının artırılmasının gerektiğini belirtti.

VdEK Başkanı Dirk Ruiss, bu durumu "hayal kırıklığından öte" olarak nitelendirdi ve özel bakım sigortasının sosyal bakım sigortasına mali katkı yapmasının yılda 2 milyar avro rahatlama sağlayabileceğini belirtti.

Ekonomist Prof. Dr. Bernd Raffelhüschen, bakıma muhtaç kişilerin ilk yıl masraflarını kendileri ödemek zorunda kalacaklarını ve bakım sigortası katkı oranlarının keskin bir şekilde artacağını öngördü. Raffelhüschen, "Bakım sigortası, çocuğu olmayanlar için 2040 yılına kadar yüzde 7 civarına yükselebilir" dedi.

MDK Başkan Yardımcısı Carola Engler, demans vakalarındaki artış nedeniyle bakım vakalarının daha da artacağını belirtti. Engler, tedavi ve önlemde ilerleme sağlanamadığı takdirde demans hastalarının sayısının önemli ölçüde artacağını söyledi.

"Bakım sistemi çöküyor"

Alman Bakım Personeli Konseyi Başkanı Christine Vogler, şu anda 115 bin bakım personeli açığı olduğunu belirterek "10 yıl içinde bu açık 500 bine ulaşacak. Bakım sistemi çöküyor, kalite pamuk ipliğine bağlı" uyarısında bulundu.

Vogler, 100 bin yeni bakım hastası ile maliyetlerin 1 milyar avro artacağını, 360 bin yeni hastanın ise yaklaşık 3,6 milyar avroluk ek maliyet getireceğini söyledi. Şirket Sağlık Sigortası Kasası (BKK), bu yıl 1 milyar avro, 2025'te ise 4,4 milyar avro açık bekliyor.

CSU’lu Emmi Zeulner, "Bakım sigortası, tüm tahminlere göre yıl sonunda iflas etmiş durumda" dedi.

Geri Dön 29 Mayıs 2024 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN