AVRUPADAN Youtube Video
Avrupa Adalet Divanı 'Türklere vatandaşlık' davasında karar verdi
Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçince Alman vatandaşlığını kaybedenlerle ilgili kararını verdi. AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşlığına geçiş sonrası Alman vatandaşlığının kaybının, AB hukukuna uygun olduğuna hükmedildi.

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da yaşayan beş Türk vatandaşının açtığı dava hakkında kararını verdi. Bu karar, bir kişinin AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşlığına geçmesi durumunda Alman vatandaşlığını kaybedebileceğini ve bu durumun Alman yasaları ile AB hukukuna uygun olduğunu belirtiyor.
Davanın arkaplanı
1999 yılında Türkiye'den Almanya'ya göç eden ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yaşayan bu beş kişi, Alman vatandaşlığına geçmiş ve Türk vatandaşlığından çıkmışlardı. Daha sonra tekrar Türk vatandaşlığına başvuran bu kişiler, Alman vatandaşlıklarını otomatik olarak kaybetmişlerdi. Bu durum üzerine Alman mahkemelerine başvuran davacılar aynı zamanda; Alman vatandaşlığını kaybetmelerinin yanı sıra, AB vatandaşlık haklarından olan serbest dolaşım ve ikâmet haklarını da kaybettikleri için Avrupa Adalet Divanı'na başvurmuşlardı.
Adalet Divanı: Karar AB hukukuna uygun
Avrupa Adalet Divanı, Alman yasalarının AB hukukuyla uyumlu olduğuna ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçilmesi durumunda Alman vatandaşlığının kaybedilebileceğine hükmetti. Divan, üye devletlerin vatandaşlık koşullarını kendilerinin belirleyebileceğini ve bir devletin vatandaşlarıyla arasındaki özel bağlılık ve sadakat ilişkisini koruma hakkının meşru olduğunu vurguladı.
Almanya'daki yeni vatandaşlık yasası
Bu karara rağmen, Almanya'da çifte vatandaşlıkla ilgili yasal düzenlemelerde değişiklik yapılması planlanıyor. Haziran ayı sonunda yürürlüğe girecek yeni vatandaşlık yasası ile Alman vatandaşları, başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmek istediklerinde Alman makamlarından izin almak zorunda kalmayacak ve Alman vatandaşlığını kaybetmeyecekler. Ayrıca, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bir Türk vatandaşı da Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak. Bu yeni düzenleme, Almanya'da çifte vatandaşlığa daha geniş imkânlar sunacak.
Çifte vatandaşlık için gereken koşullar
Bu düzenlemeyle Alman vatandaşlığına geçiş süreci kolaylaşırken, Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli yasal ikâmet süresi de 8 yıldan 5 yıla indiriliyor. Belirli koşullar altında bu süre daha da kısalabilir ve 3 yıla kadar düşürülebilir. Özellikle, 'opsiyon modeli' adı verilen ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında bir seçim yapmaya zorlayan uygulama tamamen kaldırılarak; Almanya'da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikâmet etmiş olması hâlinde, Alman vatandaşlığını otomatik olarak alabilecek. Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin ayrıca, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlayabilmesi gerekecek.
Geri Dön 26 Nisan 2024 Cuma Önceki Yazılar