AVRUPADAN Youtube Video
Almanya'dan yeni Suriyelilere 'gelmeyin' uyarısı
Almanya, Suriye'den gelebilecek Esad rejimi mensuplarına açık uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Gelirseniz yargılanırsınız" mesajı verdi.
Almanya, Suriye’de Esad rejiminin işlediği işkence suçlarına karşı sert bir tavır aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Esad rejiminin mensuplarına Almanya’ya gelmemeleri konusunda açık bir uyarıda bulundu.
Baerbock, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, “Eğer Esad rejiminin işkencecileri Almanya’ya gelmeyi düşünüyorsa, açıkça ifade ediyorum: Her birini, işledikleri korkunç suçlar nedeniyle hukuka uygun şekilde yargılayacağız” dedi.
Faeser ise Alman güvenlik birimlerinin ülke sınırlarında sıkı kontroller yaptığını vurguladı. “Son derece tetikteyiz. Esad’ın terör rejiminin destekçileri Almanya’ya kaçmayı denerse, burada suçlarının kovuşturulacağını bilmelidirler” ifadelerini kullandı.
Suriye’deki ilk karar Almanya’dan
Almanya, Suriye’de devlet eliyle işlenen işkence suçlarına ilişkin dünyada ilk mahkeme kararını vermişti. 2022’de Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi, eski bir Suriye istihbarat görevlisini insanlığa karşı suç işlemekten müebbet hapse mahkûm etmişti. 2024’te ise savaş suçlusu olduklarından şüphelenilen bir grup Suriyeli Almanya’da gözaltına alınmıştı.
Cezaevlerindeki IŞİD üyeleri
Baerbock, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki cezaevlerinde tutulan IŞİD üyelerine ilişkin endişelerini de dile getirdi. Bakan, “IŞİD’in Suriye, bölge ve dünya için yeniden tehdit oluşturmasına uluslararası toplum izin vermemelidir” dedi. Ayrıca, güvenlik ve istihbarat birimleri arasında daha yakın iş birliği çağrısında bulundu.
"Toplu taşımada Suriyelilerden vazgeçmemiz imkânsız"
Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesinin tartışıldığı Almanya’da, birçok sektörün ardından toplu taşıma sektöründen de uyarı geldi. Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği Başkanı Ingo Wortmann, Suriyeli çalışanların yerel ulaşımda kritik bir rol oynadığını belirtti.
Wortmann, Almanya’da toplu taşımada yaklaşık 2 bin Suriyeli şoförün çalıştığını ve bu kişilerin eksikliğinin ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi. “Birçok noktada Suriyelilerden vazgeçmemiz imkânsız” dedi.
Geri gönderme tartışmaları
CDU/CSU partileri, Suriyelilerin memleketlerine geri gönderilmesi için "Gidene 1.000 avro verelim" gibi teşvik önerileri sunarken, hükûmetteki Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller, ekonominin Suriyeli çalışanlara ihtiyacı olduğunu savundu. Yetkililer, özellikle sağlık sisteminin bu durumda büyük zarar göreceği uyarısında bulundu.
Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 2023 yılı sonu itibarıyla Almanya’da yaklaşık 973 bin Suriyeli yaşıyor. Suriyeli mültecilerin büyük bir kısmı lise veya üniversite mezunu ve mesleki açıdan nitelikli bir grup oluşturuyor.
Geri Dön 16 Aralık 2024 Pazartesi Önceki Yazılar