AVRUPADAN Youtube Video
Almanya'dan rekor silah ve askeri malzeme ihracatı
Almanya, 2024'te rekor düzeyde silah ihracatı gerçekleştirdi. En büyük alıcı Ukrayna oldu, ancak İsrail ve sorunlu ülkelere yapılan satışlar tartışma yarattı.
Alman hükûmeti, 2024 yılında şimdiye kadar yaklaşık 13,2 milyar avro değerinde silah ve askeri malzeme ihracatına onay verdi. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, yıl tamamlanmadan 2023'teki 12,13 milyar avroluk rekor aşılmış oldu.
En büyük alıcı Ukrayna
Raporda, Ukrayna'nın Almanya'dan en fazla silah ve askeri malzeme satın alan ülke olduğu belirtildi. Berlin yönetimi, Rusya’ya karşı direnişini desteklemek amacıyla Ukrayna'ya 8,1 milyar avro değerinde askeri teçhizat satışına onay verdi. Açıklamada, “Ukrayna'ya verilen bu destek, hem kendi güvenlik politikamızın hem de uluslararası dayanışmanın bir parçasıdır” ifadelerine yer verildi.
Diğer alıcı ülkeler
Ukrayna’nın ardından en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 1 milyar 217 milyon avro ile Singapur, 558 milyon avro ile Cezayir, 298 milyon avro ile ABD, 230 milyon avro ile Türkiye ve 224 milyon avro ile Hindistan yer aldı.
İsrail’e yapılan satışlar tartışma yarattı
2024'te İsrail’e 161 milyon avro değerinde silah satışı gerçekleştirildi. Geçen yıl bu rakam 327 milyon avro olarak kaydedilmiş ve 2022’ye göre 10 kat artış göstermişti. İsrail'e yönelik silah sevkiyatları, özellikle Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalar nedeniyle uluslararası eleştirilerin hedefinde.
Kiliselerden eleştiri
Almanya’daki Katolik ve Protestan kiliseleri, yıllık silah ihracat raporlarında Alman hükûmetini eleştirdi. Kilise ve Kalkınma Ortak Konferansı (GKKE), İsrail’e yönelik silah satışlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini savundu. GKKE'nin Katolik Eş Başkanı Karl Jüsten, “Gazze'deki sivil halkın güvenliği öncelik olmadığı sürece İsrail’e tank cephanesi gibi askeri malzemeler ihraç edilmemelidir” dedi.
Sorunlu üçüncü ülkeler konusu
Rapor, Almanya’nın sorunlu üçüncü ülkelere yaptığı silah ihracatını da eleştirdi. İnsan hakları ihlallerinde kullanılma riski bulunan bu ihracatların daha dikkatli incelenmesi gerektiği vurgulandı.
Geri Dön 20 Aralık 2024 Cuma Önceki Yazılar