Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
30 Aralık 2023 Cumartesi

Almanya'da yeni yılda neler değişecek?

Almanya'da yeni yılla birlikte birçok değişiklik de hayatımıza girecek. Sağlıktan ekonomiye, bürokrasiden teknolojiye kadar 2024'te bizi bekleyen değişiklikler haberimizde...

Almanya'da yeni yılda neler değişecek?

Almanya'da yeni yıl, değişikliklerle merhaba diyor. İşte en önemli değişiklikler...

Bina Enerji Yasası (GEG) yürürlüğe giriyor

Isıtma Yasası olarak da bilinen Bina Enerji Yasası, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Karbon salınımının azaltılmasını amaçlayan yasayla birlikte, yeni inşa edilecek binalara takılan ısıtma sistemlerinde, en az yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji kullanmak zorunlu olacak. Mevcut mazot ve doğal gaz ısıtma sistemleri 2044 yılı sonuna kadar kullanılabilecek.

Yeni yasa, yeni inşa alanları dışındaki yeni binalar için, en erken 2026 yılından itibaren geçerli olacak. Mazot veya doğal gazlı ısıtma sistemleri gibi mevcut, çalışır durumdaki ısıtma sistemleri için şimdilik hiçbir şey değişmeyecek ve kullanılmaya devam edilebilecek.

Mevcut binalardaki yeni ısıtma sistemleri için bir geçiş dönemi de olacak.

Karbon Vergisi'ne zam

Karbon vergisi, Ocak 2024'ten itibaren ton başına 30 avrodan 45 avroya çıkacak. Başlangıçta 40 avroya çıkması planlanmıştı. Ancak federal bütçedeki açık nedeniyle, yeniden bir önceki hükûmetin planladığı 45 avro seviyesine yükseltilmesine karar verildi.

Bu da; dizel, benzin, doğal gaz ve mazot fiyatlarının artacağı anlamına geliyor. Benzinde litre başına yaklaşık 4,3 sent, dizelde ise yaklaşık 4,7 sent artış bekleniyor.

2021 yılında uygulamaya konulan Karbon Vergisi'nin her yıl artması planlanıyordu. Ancak enerji fiyatlarının yüksek olması nedeniyle artış, 2023 yılında geçici olarak durduruldu. Karbon Vergisi'nin amacı, iklime zarar veren fosil yakıt tüketimini ve dolayısıyla karbon emisyonlarını azaltmaya teşvik etmek.

Tavan fiyat uygulaması sona erdi

Ekim 2022’de doğal gaz ve bölgesel ısınmaya ilişkin yüzde 7’ye düşürülen satış vergisi Mart 2024'ten itibaren yeniden yüzde 19'a yükseltilecek.

Başlangıçta 31 Mart 2024'te bitirilmesi planlanan elektrik ve doğal gaz fiyatı için uygulanan fiyat freni (tavan fiyat) uygulaması, 31 Aralık 2023'te sona eriyor.

Balkonda enerji sistemi kurmak kolaylaşıyor

Federal hükûmet, kira ve kat mülkiyeti kanunlarında yaptığı değişiklikle, 1 Ocak 2024'ten itibaren balkonlara enerji paneli kurulmasını kolaylaştırıyor. Yeni yılda, kiracılar da evlerinin balkonuna küçük bir güneş enerjisi sistemi kurabilecek. Bunun için yalnızca Federal Ağ Ajansı’na sicil kayıttı yaptırmak yeterli olacak.

Asgari ücrete 41 sent zam

1 Ocak 2024’ten itibaren, Almanya’da brüt asgari saat ücreti 41 sent artarak 12 avrodan 12,41 avroya; 2025 yılında ise 12,82 avroya yükseltilecek.

Diğer taraftan, bazı sektörlerin kendi asgari ücretleri, genel asgari ücretin üzerinde. Ocak ayından itibaren, örneğin çatı ustalarının, bina temizlikçilerinin ve elektrik işleriyle uğraşanların maaşları da artacak. Boyacılar, cilacılar ve inşaat iskeleciler de Nisan ve Ekim 2024'te aynı şekilde artış uygulayacak.

2024'ten itibaren meslek eğitimi yapanların (Azubi) ve bakım personelinin de asgari ücreti artacak.

Asgari ücretin ocak ayından itibaren artmasıyla, meslek eğitimi sözleşmeleri artık ilk yıl 649 avro, ikinci yıl 766 avro, üçüncü yıl ise en az 876 avro şeklinde yapılacak.

Yaşlı bakımında çalışanların da yeni yılda eline daha fazla para geçecek. 1 Mayıs'tan itibaren yaşlı bakım uzmanlarının brüt asgari saat ücreti 19,50 avroya, kıdemli bakım personeli yardımcılarının 16,50 avroya ve bakım personeli yardımcılarının ise 15,50 avroya yükselecek.

Minijob üst sınırı da artıyor

Minijob kazanç üst sınırı da asgari ücrete bağlı olduğu için; asgari ücretin artmasıyla birlikte, Minijoblarda ek kazanç sınırı da artacak. 1 Ocak 2024’ten itibaren, minijoblarda çalışanlar için kazanç üst sınırı, aylık 520 avrodan 538 avroya yükseltecek. 2 bin avro avronun altındaki midijob çalışanları içinse, alt sınır ayda 538,01 avrodan başlayacak ancak üst sınır değişmeyerek 2 bin avroda kalacak.

Bu da yaklaşık 6,7 milyon minijob çalışanının vergiden muaf olarak ayda 538 avro kazanabileceği anlamına geliyor.

Tartışmalı Bürgergeld zammı

Bürgergeld adlı sosyal güvenlik desteğinin miktarı, 2024 Ocak ayında yüzde 12 oranında artacak. Yeni düzenlemeye göre Bürgergeld miktarları şu şekilde olacak:

* Yalnız yaşayan ebeveynler için aylık ödeme 451 avrodan 506 avroya çıkacak.

* 6 yaşından küçük çocuklar için ödeme 318 avrodan 357 avroya yükselecek.

* 6 ila 13 yaş arasındaki çocuklar için ödeme 348 avrodan 390 avroya artacak.

* 14 ila 18 yaş arası gençler için ödeme 420 avrodan 471 avroya çıkacak.

* 18 ila 25 yaş arasındaki gençlere ise 451 avro Bürgergeld ödenecek.

Almanya'da yarısından fazlası Alman olan yaklaşık 5,5 milyon kişi Bürgergeld alıyor ve bunların 1 milyondan fazlası işsiz. Bürgergeld zammı siyasiler ve toplum tarafından çok tartışıldı. Son olarak Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, iş beğenmeyip teklifleri reddedenlere sağlanan devlet yardımlarını kesme planını açıklamış ve "Almanya çalışkan insanların ülkesi" demişti.

Elterngeld sınırı düşürülüyor

Federal hükûmet, 2024'ten itibaren Elterngeld olarak bilinen ve yeni çocuklu ebeveynlere yapılan yardım için belirlenen kriterler hakkında önümüzdeki yıldan itibaren değişikliğe gidecek. Bu yenilik, 1 Nisan 2024'ten itibaren bebek sahibi olacak çiftler için geçerli olacak.

Yeni Ebeveyn yardımına hak kazanabilmek için gereken gelir üst sınırı, yıllık 300 bin avrodan 200 bin avroya düşecek. 1 Nisan 2025’ten itibarense; 200 bin avrodan 175 bin avroya çekilecek. Bekar ebeveynler içinse sınır nisan ayından itibaren 150 bin avroya düşürülecek.

Ayrıca, ebeveynlerin bakımı paylaşması durumunda ebeveyn izni 12 aydan 14 aya çıkarılabilecek.

Kinderzuschlag'a da zam geliyor

Düşük gelirli ailelere maddi destek sağlamak amacıyla verilen, çocuk yardımının (Kinderzuschlag) tutarı, çocuk başına ayda 250 avrodan 292 avroya kadar çıkacak.

Bakım parasına yüzde 5 artış

Yeni yılda, bakıma muhtaç kişiler ve onlara bakan aile üyeleri daha fazla ödenek alacak. 1 Ocak'tan itibaren bakım parası yüzde 5 artacak. Bu da bakımın düzeyine bağlı olarak ayda 16 ila 45 avro daha fazla ödenek alınacağı anlamına geliyor.

Bununla birlikte, yakınlarına bakan herkes, bakıma muhtaç kişi başına 10 iş günü bakım destek ödeneği (Pflegeunterstützungsgeld) alma hakkına sahip olacak.

Çocuk nafakası

Asgari Bakım Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, 1 Ocak’tan itibaren 1-6 yaş grubunda olan çocuklar için asgari bakım miktarı 437 avrodan 480 avroya; 7-17 yaş grubundaki çocuklar için 502 avrodan 551 avroya; 13-18 yaş grubundaki çocuklar içinse 588 avrodan 645 avroya çıkarılacak.

Vergiden muaf gelir sınırı da artıyor

Vergiden muaf yıllık gelir sınırı (Grundfreibetrag), bekarlar için 11 bin 604 avroya, evliler içinse 23 bin 208 avroya yükseltilecek.

Çocuklardan dolayı vergi muafiyetiyse, 6 bin 24 avroda 6 bin 384 avroya çıkarılacak. Öte yandan, ayrılmış ebeveynler için bu oran, yarısı olarak olarak hesaplanacak.

Emekli maaşı artıyor

Yaklaşık 21 milyon emekli için yeni yılda önemli gelişmeler var. Kuzey Ren-Vestfalya Tüketici Merkezi’nin, federal hükûmetin 2023 emeklilik sigortası taslağına dayanarak yaptığı hesaplamaya göre; emekliler yaklaşık yüzde 3,5 daha fazla maaş alacak. Tam veya kısmi maluliyet nedeniyle emekli olan kişilerin 2024'ten itibaren daha fazla kazanabilecekleri düzenleme zaten değiştirilmişti. Önümüzdeki baharda karara bağlanacak.

Emeklilik yaşı yükseliyor

Emekli maaşları, yeni yıl itibarıyla yüzde 3,5 oranında artırılacak ancak emeklilik yaşı da 66'ya yükseltilecek. Bu düzenleme, 1958 doğumlu vatandaşları kapsayacak şekilde belirlendi.

Öte yandan, daha önce 63 yaşında emeklilik imkânı bulunurken, bu yaş sınırı 1960 doğumlular için 64 yıl 4 aya çıkarıldı. Önümüzdeki dönemde, kademeli olarak, erken emeklilik yaşının 65'e, normal emeklilik yaşının ise 67'ye yükseltilmesi planlanıyor.

E-reçete zorunlu hâle geliyor

1 Ocak’tan itibaren sözleşmeli doktorların reçeteli ilaçlar için pembe reçete yerine e-reçete düzenlemesi zorunlu olacak. Aynı zorunluluk diş hekimleri ve psikoterapistler için de geçerli olacak. Bugüne kadar Almanya'da 3 milyona yakın e-reçete kullanıldı.

Özel sağlık sigortalarında katkı paylarına zam

Özel sağlık sigortalarında katkı payları 2024 yılında, ortalama yüzde 7 civarında artacak.

Çocuk hastalık parası süresi uzatılıyor

2024'ten itibaren yasal sağlık sigortası olan çalışan ebeveynler, 10 gün yerine 15 güne kadar çocuk hastalık parası alma hakkına sahip olacak. Tek başına yaşayan ebeveynler içinse 20 iş günü yerine 30 iş günü olacak.

GKV ek katkı payı artacak

Yasal sağlık sigortası (GKV) şirketlerinin yüzde 14,6 olan genel katkı payına ek olarak alabileceği ortalama ek katkı payı, yıl sonunda yüzde 0,1 artırılarak yüzde 1,7'ye çıkarılacak. Her sağlık sigortası şirketi ek katkı payını artırıp artırmayacağına veya artıracaksa ne kadar artıracağına kendisi karar verecek.

Esrar kısmen yasallaşacak

Ülke genelinde çok tartışılan esrarın yasallaştırılmasıyla ilgili değişiklik, 1 Nisan 2024'te yürürlüğe girecek. Buna göre; esrar, uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak. 18 yaş ve üzeri yetişkinlerin kamusal alanlarda 25 grama kadar esrar bulundurmasına ve kişisel tüketim için 3 kök bitki yetiştirmesine izin verilecek. Toplu ekime yönelik 'kenevir kulüpleri' adı verilen dernekler kenevir yetiştirebilecek ve üyelerine esrar tedarik edebilecek. Ancak bu trafik ışığı planlarına ilişkin gerekli Federal Meclis kararı hâlâ beklemede.

Meme kanseri taraması

Yasal sağlık sigortasına sahip olanlar için ücretsiz meme kanseri taramasının üst yaş sınırı 69'dan 75'e çıkarılacak. Yeni düzenleme 1 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek.

Gastronomide KDV artışı

Koronavirüs salgını döneminde gastronomi sektörünün krizi atlatmasına yardımcı olmak amacıyla restoran ve kafelerdeki KDV oranı yüzde 7'ye düşürülmüştü. Bu düzenleme, daha sonra enerji krizi nedeniyle birkaç kez ve son olarak bu yılın sonuna kadar uzatıldı. 1 Ocak'tan itibaren KDV yüzde 7'den 19'a yükseltilecek. Bu da, dışarıda yemek yemenin artık daha pahalı hâle geleceği anlamına geliyor.

Son anketlere göre; Almanların yüzde 65'i KDV'deki artıştan sonra restoranlara daha az gitmeyi düşünüyor. Alman Otel ve Restoran Birliği (DEHOGA), bunun da bir iflas dalgasına neden olacağı ve 1 milyondan fazla kişinin işini kaybedebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Süt ürünlerine de depozito geliyor

1 Ocak 2024 tarihinde içeceklerdeki depozito düzenlemesi genişletilerek, 'plastik şişelerdeki sütlü içeceklere zorunlu vergi kuralı' yürürlüğe girecek. Sadece bira, maden suyu, bazı alkollü ve alkolsüz içecek şişelerinden 25 sent depozito alınıyordu. Şişelerdeki sütlü içecekler ise depozitodan muaftı. Ancak yeni düzenlemeyle bu muafiyet de kalkıyor.

Artık, plastik şişelerdeki süt içeriği en az yüzde 50 olan ürünler -karışık sütlü içecekler, meyveli sütler, karışık sütlü içecekler ve kefir- için de 25 sentlik bir depozito ödenmesi gerekecek. Yani ürünler Tetra Pak yerine plastik şişede satışa sunulduğunda, 1 Ocak'tan itibaren fiyatı 25 sent daha pahalı olacak.

Etin menşeini etiketleme zorunluluğu

11 Şubat'tan itibaren tezgahta veya markette ambalajsız et satın alan herkes, etin menşei konusunda daha net bilgiye sahip olabilecek. Zorunlu etiketleme; domuz, koyun, keçi ve kümes hayvanlarından elde edilen paketlenmemiş etleri kapsayacak şekilde genişletilecek. Daha önce sadece paketlenmiş et ve paketlenmemiş sığır eti için geçerliydi.

Tek tip kablo zorunluluğu

Yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera, kulaklık, hoparlör, klavye gibi elektronik cihazlarda USB-C (type C) şarj girişi kullanılması 28 Aralık 2024'ten itibaren zorunlu olacak. Avrupa Birliği’nde (AB) satılan tüm marka ve cihazlar için geçerli olacak. Söz konusu tarihten itibaren Apple'ın yeni cihazlarında da USB-C girişi yer alması gerekecek.

AB ülkeleri geçtiğimiz yıl aralık ayında bu düzenlemeye ile ilgili karar varmıştı.

Dijital Hizmetler Yasası

17 Şubat'tan itibaren AB genelinde Dijital Hizmetler Yasası (DSA) geçerli olacak. Bu yasayla birlikte, kullanıcıların yasa dışı içeriği daha kolay bildirebilmesi sağlanacak ve bunun da şirketler tarafından kontrol edilmesi gerekecek.

Çocuk pasaportları kaldırılıyor

1 Ocak 2024’ten itibaren mevcut çocuk pasaportları yürürlükten kaldırılıyor. Ocak 2024'ten itibaren çocuk pasaportlarına başvuru yapılamayacak. Ancak daha önce verilmiş olan çocuk pasaportları geçerliliğini koruyacak.

Ocaktan itibaren, 12 yaşın altındaki çocuklar için de artık daha uzun geçerlilik süresine sahip ve dünya çapında seyahat etme olanağı sunan çipli bir elektronik pasaport alınması gerekecek. Bu, ebeveynler için daha yüksek maliyet anlamına geliyor.

Elektronik pasaportun fiyatı 37,50 avro (24 yaşından büyükler için 60 avro), yani 13 avroluk önceki çocuk pasaportunun yaklaşık 3 katı fiyatta. Bu yalnızca bir yıl için geçerli, pasaportu aldıktan sonra 1 daha uzatmanın maliyeti ise 6 avro.

Elektrikli araca devlet desteği olmayacak

Aralık ayı ortasında federal hükûmet, elektrikli otomobil alım teşvikinin (Çevre Bonusu) erken sonlandıracağını açıklamasının ardından, elektrikli araç sübvansiyonu için yeni başvuru kabul edilmeyeceği duyurulmuştu. Hükûmet, elektrikli araç sübvansiyonunun başlangıçta 2024 yılı sonuna kadar geçerli olmasını planlıyordu ancak yeni başvurular artık kabul edilmiyor.

Bununla birlikte birçok otomobil üreticisi, devlet sübvansiyonu yerine, müşterilerine uygun bir indirim yapacaklarını duyurdu.

Geri Dön 30 Aralık 2023 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN