Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
01 Şubat 2024 Perşembe

Almanya'da şubat ayında neler değişecek?

Almanya'da şubat ayında bazı değişiklikler olacak. İşte o gelişmeler…

Almanya'da şubat ayında neler değişecek?

12 Şubat’ta kutlanacak olan Rosenmontag için Almanya’da resmi tatil olmamasına rağmen birçok şirket ve okul yönetimi 1 gün izin veriyor. Ancak çalışanlar için bugün aslında normal bir iş günü.

Isıtma Yasası

Isıtma Yasası olarak da bilinen Bine Enerjisi Yasası, karbon salınımını azaltarak için yeni inşa edilecek olan binalarda en az yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji kullanma şartı getiriyor. Devlet, kaloriferlerini yenileyecek olan bina sahiplerine yenilemeden dolayı oluşacak olan masrafların yüzde 30’una kadarını karşılayacak.

Bu kapsamda, Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası (KfW) yüzde 30 destek sunacak. Başvuru sahiplerinin 1 Şubat 2024'ten itibaren KfW’ye kaydolmaları gerekiyor. Sübvansiyon başvuruları 27 Şubat'tan itibaren yapılabilecek.

Maliyetlerin yüzde 30'u tutarındaki sübvansiyon genel olarak tüm sahiplerin kullanımına sunulacak. Ayrıca yüzde 30 oranında gelire bağlı bonus da verilecek. Yalnızca vergilendirilebilir hane geliri yıllık 40 bin avroyu aşmayan mülk sahibi kişiler bu yardım alacak.

Bir diğeri de, eski ısıtma sistemlerinin erken değiştirilmesine yönelik “iklim hızı bonusu” (Klima-Geschwindig¬keits¬bonus). Bu, iklim bonusuna yalnızca müstakil ev sahipleri başvurabilecek. Bonus, 31 Aralık 2028'e kadar yüzde 20 olup bu tarihten sonra her iki yılda bir yüzde 3 azalarak 1 Ocak 2029'dan itibaren yüzde 17'ye düşecek. Yani bütün bonuslardan faydalanan bir kullanıcı, yüzde 70’e kadar sübvansiyondan faydanlanmış olacak.

Ancak, ısıtma sisteminin değiştirilmesine ilişkin uygun yatırım maliyetleri 30 bin avro ile sınırlı. Yani yüzde 70 finansman oranıyla yeni bir ısıtma sistemi için alabileceğiniz maksimum sübvansiyon 21 bin avro. Düşük emisyonlu biyo ısıtma sistemleri için de 2 bin 500 avroluk ek ödeme mümkün. Güneş enerjisi

Yenilenebilir enerjiye dönük yatırımlarının artırılması, vatandaşların balkon, teras veya evin cephesine güneş panelleri monte ederek enerji üretmelerinin kolaylaştırılması ile ilgili yasa (Solarpaket I) 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek. Herkes balkonda kendi güneş enerjisi santralini kurabilecek. Yasanın mottosu: “Daha az bürokrasi, daha fazla güneş enerjisi” Artık çatısına güneş enerjisi sistemi kuran ve fazla elektriği ücret karşılığında şebekeye vermek isteyen herkes, ihtiyaç fazlası elektrik için her 6 ayda bir yüzde 1 indirimden faydalanacak. Daha önce ödeme kilovatsaat başına 8,2 sentti. 1 Şubat'ta kilovatsaat başına 8,1 sente düşecek.

Yasayla birlikte, ısı planlaması tüm eyaletler için genel olarak zorunlu hale getirilecek. Nüfusu 100 binden fazla olan büyük şehirler en geç Temmuz 2026'ya kadar, küçük şehirler ve belediyeler ise Temmuz 2028'den itibaren böyle bir planı sunmak zorunda kalacak. Nüfusu 10 binden az olan belediyelere, küçük komşu belediyelere birlikte çalışmasına izin verilecek.

Tüm bu düzenlemelerin ana amacı ise, Almanya'nın elektrik tüketiminde yenilenebilir enerjilerin payını 2030 yılına kadar yüzde 80'e çıkarmak. Uzmanlara göre, balkonlarda böyle bir elektrik santrali ile yıllık elektrik giderlerinin yüzde 10 ila 20'si arasında tasarruf sağlanabilecek.

Vatandaşlık Yasası

İltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandıran yeni yasa tasarısını onaylayan Federal Meclis, Alman vatandaşlığına geçiş süresini kısaltacak ve çifte vatandaşlığa imkan verecek olan “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” tasarısını da geçtiğimiz haftalarda onaylamıştı.

Yasa tasarısının, 2 Şubat’ta eyalet temsilcilerinden oluşan Federal Konsey oturumunda gündeme alınması ve onaylanması bekleniyor. Bu durumda yasa, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın onayı sonrası Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek. Hazırlık ve uygulama sürecinin ise aylar alması bekleniyor.

Cezalarda değişiklikler

Para cezasını ödeyemeyen veya ödemek istemeyen kişiler için verilen ağır cezalar yarıya indirilecek. Para cezası yerine hapis cezası olarak adlandırılan cezanın süresi yarıya indirilecek. Yani her bir günlük ödenmeyen para cezası için yarım gün hapis cezası uygulanacak.

Ayrıca, etkilenenlerin, hapis cezasına alternatif olarak kamu yararı sosyal hizmetlerde bulunabilecekleri konusunda daha fazla bilinçlendirilme yapılacak.

Bu yasanın, başlangıçta geçen yılın ekim ayında yürürlüğe girmesi planlanıyordu ancak beklenenden uzun süren IT değişiklikleri nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı.

İlaç ek ödemeleri

Eczane stoklarında bulunmayan ilaç reçete edilen hastalar, artık ek katkı payı ile karşılaşmayacak.

İlacın istenilen paket boyutunda olmaması ve bunun yerine birden fazla küçük paket verilmesi durumunda, 1 Şubat 2024'ten itibaren, örneğin, 100 adetlik paket yerine 50 adetlik iki paket alırsanız, ek ödeme iki kez yerine yalnızca bir kez yapılacak.

Haftada 4 gün çalışma

Almanya'da 50 şirket 1 Şubat 2024'ten itibaren tam maaşlı 4 günlük çalışma modelini test edecek. Proje 6 ay sürecek ve ardından bilimsel olarak değerlendirilecek. Amaç, çalışma saatlerindeki azaltılmasının, üretkenlik artışını sağlayıp sağlamadığını test etmek.

Çatı ustalarına enflasyon primi

Çatı ustalarına yönelik mevcut toplu sözleşmeye göre, enflasyon ikramiyesinin 475 avroluk ikinci taksiti Şubat 2024'te ödenecek. Enflasyon primleri vergi veya sosyal güvenlik primi ödenmesi gerekmiyor.

Emeklilik maaşlarında kesintiler

2 Ocak 1958 ile 1 Şubat 1958 tarihleri arasında doğan kişiler, herhangi bir kesinti olmaksızın standart emeklilikten yararlanabilecek. Ağır malûllen emeklilik için başvuran ve 2 Mayıs 1962 ile 1 Haziran 1962 tarihleri arasında doğan kişiler, Şubat ayında yüzde 10,8 kesinti ile emekli olabilecek.

2 Ocak 1961 ile 1 Şubat 1961 arasında doğan ve 35 yıl sigorta primi ödemiş kişilerin de, normal emekli maaşından yüzde 12,6 oranında kesinti ile emekli olması mümkün olacak.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, emekli maaşına yönelik paketin şubat ayında Kabine’ye geleceğini belirtti. Heil, emeklilerin bu yıl temmuz ayında enflasyonun ulaştığı en yüksek oran gözetilerek zam alacağını ifade etti.

Etiketlerde etin menşei yazacak

11 Şubat'tan itibaren tezgahtan veya markette ambalajsız et satın alan herkes, etin menşei konusunda daha net bilgiye sahip olabilecek. Zorunlu etiketleme, domuz, koyun, keçi ve kümes hayvanlarından elde edilen paketlenmemiş etleri kapsayacak şekilde genişletilecek. Daha önce sadece paketlenmiş et ve paketlenmemiş sığır eti için geçerliydi.

BAföG reformu

Federal Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan, BAföG reformuna ilişkin yasa taslağının şubat ayında Kabine’de görüşülmesi, nisan ayından itibaren de Federal Meclis’te tartışılması planlanıyor. Yasa taslağı kapsamında öğrencilere bir defaya mahsus “1.000 avro başlangıç yardımı” (Studienstarthilfe) yapılmasının yanı sıra, BAföG alan öğrencilere herhangi bir gerekçe göstermeksizin, bir defaya mahsus sömestr esnekliği tanınacağı; öğrencilere, 5'inci yarıyılın başına kadar bölüm değiştirmeleri hâlinde bir dönem daha ek süre verileceği; BAföG sürecindeki bürokratik engellerin de azaltılacağı belirtilmişti.

Tasarının yasalaşması halinde, reformun 2024/25 kış döneminde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Berlin Uluslararası Film Festivali

Bu yıl 74'üncüsü düzenlenecek olan Berlin Uluslararası Film Festivali, 15-25 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Okul yatili

Almanya’nın birçok eyalettin şubat ayı içinde okullar kış tatiline (Winterferien) girecek. 1-2 Şubat’ta Bremen ve Aşağı Saksonya’da, sadece 2 Şubat günü Hamburg’da, 5-9 Şubat Brandenburg’da, 5-10 Şubat Berlin ve Sachsen-Anhalt’de, 5-16 Şubat Mecklenburg-Vorpommen’da, 12-16 Şubat’ta Thüringen ve Saarland’da, 12-23 Şubat’ta Saksonya eyaletlerinde okullar kış tatilinde olurken; Hessen, Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg, Schleswig Holstein eyaletlerinde okullarda kış tatili yok.

Avrupa Pil Yönetmeliği

18 Şubat 2024'ten itibaren Avrupa Pil Yönetmeliği (Batterieverordnung), Avrupa Birliği'nin tüm üye ülkelerinde geçerli olacak. Farklı batarya türlerine göre, geçiş süreleri bulunmak üzere, bataryaların karbon içeriğine yönelik bildirim yükümlülüğü, karbon içeriğine yönelik etiketleme zorunluluğu, AB pazarında satılabilecek bataryalar için karbon üst sınırı belirlenecek.

Buna göre, pillerin belirli bir oranda geri dönüştürülmüş metal içermesi gereliyor. 2025'ten itibaren eski pillerin geri dönüştürülmesi ve toplanmasına ilişkin gereksinimler kademeli olarak getirilecek ve artırılacak. 2027'den itibarense tüketiciler, cihazlarının pillerini kendileri takıp çıkarabilecek. Bu da cep telefonlarının ömrünü uzatacak. Her pilin ömrü, şarj kapasitesi, raf ömrü, kimyasal bileşimi, tehlikeli bileşenler ve güvenlik riskleri hakkında bilgi içeren bir etiketi ve bir QR kodunu taşıması 18 Şubat 2027 tarihi itibariyle zorunlu olacak.

Dijital Hizmetler Yasası

17 Şubat'tan itibaren AB genelinde “Dijital Hizmetler Yasası” (DSA) geçerli olacak. Gelecekte kullanıcıların yasa dışı içeriği daha kolay bildirebilmesi ve bunun da şirketler tarafından kontrol edilmesi gerekecek.

Tesla - Gigafactory'de üretim tekrar başlayacak

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırıların tedarik zincirini etkilemesi nedeniyle Berlin'deki fabrikasında üretimi iki hafta süreyle durdurma kararı almıştı. Berlin-Brandenburg'daki Gigafactory'de araç üretimini 29 Ocak-11 Şubat tarihlerinde birkaç bölge dışında askıya almak zorunda kalmıştı. Gigafactory'de üretim 12 Şubat'tan itibaren tam olarak devam edecek.

Amazon Prime/Netflix/Spotify

Amazon Prime müşterileri şu ana kadar reklamsız yayının keyfini çıkarıyordu. Şubat 2024'ten itibaren bu durum değişecek. Amazon, reklam göstermeye başlayacak. Reklam süresi ve sıklığ henüz bilinmiyor. Ancak müşteriler ayda 2,99 avro ek ücret karşılığında filmlerini reklamsız izleme seçeneğine sahip olacak.

Belirli televizyonlara veya BluRay oynatıcılara sahip olan kişiler, şubat ayı sonundan itibaren artık Netflix uygulamasını kullanamayacak. Şubat ayından sonra Netflix hizmeti etkilenen cihazlardan kaldırılacak. Yayın hizmeti yakın zamanda daha pahalı olarak sunulacak.

Fiyatları artıran tek yayın sağlayıcıları Amazon Prime ve Netflix değil. Müzik platformu Spotify, şirketi de 2023 sonbaharında açıkladığı gibi daha pahalı hâle gelecek. Şubat ayının sonuna kadar, abonelerin ikili veya aile formatındaki premium abonelik için yeni fiyatları kabul etmiş olmaları gerekecek; aksi takdirde premium hesaplarını kaybetme ve reklamlı ücretsiz sürüme düşürülme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

Geri Dön 01 Şubat 2024 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN